Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nicsak, ki figyel?!

Nicsak, ki figyel?!
(Tudósítónktól)

Egyre jobban aggasztják a használókat a mind „figyelmesebbé” váló mobilalkalmazások – sokakat zavar, hogy az internetre csatlakozó készülékek nemcsak kukkolják, de meg is osztják gazdáik tevékenységeit, adatait. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy ezeket a veszélyeket könnyen megszüntethetjük, ha kihasználjuk a telefonok kínálta biztonsági lehetőségeket. (Képek: Kaspersky Lab)

A Kaspersky Lab megállapította: az mobilkészülékek és az internet használóinak jó háromötödét kellemetlenül érinti, ha egy weboldal vagy alkalmazás magáévá szeretné tenni a helymeghatározási adatokat. Tavalyelőtt az ilyesmi a használóknak még csak kétötödét zavarta ez.

Százból 56-ot az is nyugtalanítja, hogy bárki láthatja, mit csinál vagy néz a készülékén, és csaknem ugyanennyit nyomaszt, ha készüléke alapján kiderül, éppen hol tartózkodik.

Szakértők megállapították: a mobilalkalmazásoknak nem csupán hatalmas mennyiségű adathoz van hozzáférésük (például telefonszámok és személyek, tevékenység stb.); sokszor olyankor is fülelnek, kémkednek a háttérben, amikor a készülék használója nem is sejti. Az Android-alkalmazások 83%-ának van hozzáférése a használók érzékeny adataihoz, és 96%-a képes a háttérben működni!

Van jó hír is, néhány egyszerű megelőző lépéssel e a problémák kezelhetők, megszüntethetők.

Rossz hír viszont, hogy az emberek többsége nem figyel ilyesmire, fittyet hány az adatbiztonsági- és adatvédelmi intézkedésekre, lehetőségekre. A használók kis híján fele elismerte, nem figyel oda a már letöltött alkalmazások engedélykéréseire. Minden ötödik figyelmen kívül hagyja, hogy milyen jogosultságokat ad egy frissen telepített alkalmazásnak. Emiatt egyre többen érintettek lehetnek adatszivárgásban.

A Kaspersky állítja: termékei megvédik a használókat az alkalmazások kéretlen tevékenységeitől; van olyan programja is, amelyik elemzi a készülékeken található alkalmazásokat, és azonosítja azokat, amelyek a háttérben is működnek és fogyasztják az akkumulátor energiáját, lehetővé teszik, hogy egyetlen gombnyomással megállítsák az akkugyilkos programokat.