Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Merkel számára csalódás volt Orbán látogatása

Merkel számára csalódás volt Orbán látogatása Merkel számára csalódás volt Orbán látogatása

A német média egyöntetű értékelése, hogy Angela Merkel kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi berlini megbeszélése nem hozott közeledést a felek álláspontjában. Orbán – írja a dpa német hírügynökség – világossá tette, hogy Magyarország nem fog átvenni Németországtól menedékkérőket, mert azok nem Magyarországon, hanem Görögországban léptek először az unió területére, tehát oda kell őket visszaküldeni.

Ugyanígy eredménytelen volt Horst Seehofer német belügyminiszter, aki Bécsben Sebastian Kurz osztrák kancellárt próbálta rávenni azoknak a más uniós országok valamelyikében már regisztrált menedékkérőknek a visszafogadására, akiket az osztrák-német határon lefülel a német határőrség.

Miután azonban Orbán elrepült Berlinből, Seehofer pedig visszaérkezett Berlinbe, este a német nagykoalíciót alkotó keresztény uniópártok és a szociáldemokraták mégis meg tudtak állapodni egymással az új menekültügyi eljárásrendben, és ezzel a bajor Seehofer felhagyott azzal, hogy a szövetségi kormány felrobbantásával fenyegetőzzön.

Mindenki kapott valamit: Seehofer azt, hogy a német hatóságok ezentúl nem engedik be az országba a más uniós tagországban már menedékért folyamodottakat. Merkel azt, hogy a visszaküldés csak az érintett partnerországgal együttműködésben fog megtörténni. A szociáldemokraták pedig egyfelől azt, hogy amíg ezt a visszafogadó nyilatkozatot beszerzik, addig a menedékkérőt nem valamiféle embertelen tranzitközpontban, hanem szabályos német rendőrségi fogdában, illetve a müncheni repülőtér tranzitvárójában fogják őrizni. A szociáldemokraták azt az ígéretet is kicsikarták az uniópártoktól, hogy még az idén megállapodnak az új, átfogó bevándorlási törvényben.

Végül is a szociáldemokraták által „nyári színházi estéknek” nevezett válságtanácskozás-sorozatból azzal hátrált ki a bajor Seehofer, hogy legújabb számításai alapján mintegy napi öt főnél nem is lesz több feltartóztatott migráns a határon.

De vissza Orbán látogatásának német sajtóértékeléséhez, ezúttal nem kizárólag a nagy országos lapokra kitérve.

A Mannheimer Morgen például azt emeli ki: a magyar kormányfő teljesen világossá tette, hogy Budapestet és Berlint egy világ választja el egymástól. Az Orbán-kormány azokat a migránsokat sem hajlandó visszavenni, akiket Magyarországon regisztráltak. Ez összhangban van a legutóbbi EU-csúcs döntésével, miszerint a migránsok európai elosztása az önkéntesség alapján történik. „Aki akarja, megteheti, Magyarország azonban nem teszi, pont” – fogalmaz a mannheimi lap.

Annak a Baden-Württemberg tartománybeli Reutlingen nevű városnak a lapja, ahol a második világháború után egyébként nem kevés kitelepített magyarországi németet helyeztek el, a Reutlinger General-Anzeiger azt a kifejezést használja kommentárjában, hogy Angela Merkel „gránitba harapott”, amikor azt az Orbán Viktort próbálta meggyőzni, aki az idegenellenes félelemkeltéssel nyerte meg a hazai választásokat, és ugyanezzel próbálkozik majd a jövő májusi európai parlamenti választáson. A reutlingeni lap felhívja a figyelmet arra is, hogy Magyarországon olyan törvényt hoztak, ami bünteti a menekültek megsegítőit. A kommentátor óvatosan úgy vélekedik: nem is olyan biztos az, hogy a magyarok senkit nem lesznek hajlandóak visszavenni, csak éppen szerintük előbb talán Ausztriával kell megállapodásra jutnia Németországnak, valamint Berlinnek gondoskodnia kellene arról, hogy az Európai Unió pénzügyileg ne rövidítse meg Magyarországot a kormány média-, illetve igazságügyi politikája miatt. 

Ami a nagy, országos német lapokat illeti, a Die Welt értékelése szerint Merkel számára csalódást keltő volt Orbán látogatása, amire egyébként a magyar miniszterelnöknek szokatlanul hosszú ideig kellett várnia: 2014 óta nem fogadták őt a kancellári hivatalban. A konzervatív Die Welt úgy fogalmaz, hogy Merkel ugyan kereszténydemokrata pártot vezet Németországban, a nemzetközi színtéren azonban liberálisnak számít. A tegnapi sajtóértekezleten is kimutatta távolságtartását a magyar konzervatív miniszterelnöktől. Kettőjüket sokkal több választja el egymástól, mint egyes ténybeli kérdések eltérő megítélése.

A Frankfurter Rundschau által a menekültügyről közölt beszámoló szerint nem csupán Orbán nem volt hajlandó engedményt tenni Merkelnek, illetve Kurz Seehofernek, hanem az is „csaknem kilátástalannak tűnik”, hogy visszafogadási megállapodást lehessen kötni Itáliával.

A liberális müncheni Süddeutsche Zeitung kommentárja szerint Seehofer „siralmas menekültügyi bohózata” azok közt is vitát kelt, akik valójában egymás legjobb barátai. „A tanulság: ez történik, ha Európát átengedjük a hazafias jelszavakkal politizáló populistáknak” – írja a szerző, és megállapítja: a jobboldali populisták, Magyarországtól Münchenen és Bécsen át Rómáig szeretnek ugyan egységet mutatni, de egymás iránti szolidaritásuknak logikus módon véget vet az önérdek. „A nemzetiek internacionáléja önmagában ellentmondás”.

Ennél sötétebben látja a dolgokat a Handelsblatt című gazdasági napilap, amelynek a kommentárja szerint az egész menekültválság alakulása az Európai Unióról állít ki bizonyítványt, és Európa „orbanizálódását” mutatja.