Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. április 24. Az év 115. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739397. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nekünk nem válaszolnak, de önt fosztják meg a tájékozottságtól a minisztériumok

Nekünk nem válaszolnak, de önt fosztják meg a tájékozottságtól a minisztériumok
MÚOSZ

„…Bár a korábbi két ciklusban, 2010–14, illetve 2014–18 között sem volt rózsás a helyzet, olyan mértékű cinizmust, amilyen ma uralkodik a közpénzből fenntartott minisztériumok közpénzből fizetett sajtómunkatársai körében – tisztelet a kivételnek – még soha nem tapasztaltunk” – olvasható a hvg.hu cikkében, mely számos konkrét esetet felidéz, amikor egyáltalán nem vagy kifogásolható módon válaszoltak az állami szervek a portál kérdéseire.

Külföldi kollégákkal beszélve amúgy pedig már többen megfigyeltük: néhány száz kilométerre Magyarországtól nyugatra egyszerűen nem is értik, hogy lehet, hogy egy újságíró nem kap választ a kormánytól. (…) Talán ez is lehet az oka, hogy a nemzetközi (média)jogból egyetlen megkérdezett szakértő sem tudott példát arra, hogy bármely uniós tagállam a kormányzati szervek szankcionálható kötelességeként írná elő: segítsék az állampolgárok tájékoztatását végző újságírók munkáját.

A magyar szabályozás is csak a közérdekű adatigényléssel kapcsolatban ír ilyen kötelezettségről: az információszabadságról szóló törvény nyújtotta módszer azonban túlságosan időigényes: a napi újságírói munkát megölné, ha minden felvetődő kérdésükre csak a 15 napos (és további 15-tel meghosszabbítható) válaszadási határidővel járó, kamuválaszokkal könnyen kijátszható közérdekű adatigényléssel juthatnának válaszokhoz a szerkesztőségek.

Majtényi László alkotmányjogász, az Eötvös Károly Intézet vezetője szerint az állami szervek általános tájékoztatási kötelezettsége – a sajtó munkájának segítése – akkor is kiolvasható a sajtótörvényből, ha a tájékoztatás megtagadásához nincsen társítva konkrét szankció. (…)

Bár hivatalához formailag csak az információszabadság törvény alá tartozó közérdekű adatigénylések tartoznak, a sajtótörvény nem, a helyzet az adatvédelmi hatóság mostani vezetője szerint sincsen rendben. Sőt, Péterfalvi Attila a hvg.hu-nak azt mondta: a negligált újságíróknak/szerkesztőségeknek szerinte érdemes lenne az alapjogi biztos vizsgálatát kérniük, hogy nem áll-e fenn alkotmányos mulasztás, amiért semmilyen szankciója nincs, hogy a minisztériumi bojkott miatt a sajtó nem tudja elvégezni a munkáját.” Bővebben a hvg.hu cikkében; tessék kattintani!