Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar fagyasztott kukoricától halhattak meg Nagy-Britanniában

Magyar fagyasztott kukoricától halhattak meg Nagy-Britanniában Magyar fagyasztott kukoricától halhattak meg Nagy-Britanniában Magyar fagyasztott kukoricától halhattak meg Nagy-Britanniában

A brit Daily Mail szerint magyar fagyasztott édeskukorica lehet a lisztéria-baktérium okozta fertőzéseknek, amiben legutóbb ketten meghaltak Nagy Britanniában. Tizenegy egyéb esetről tudnak, de a cikkben egyébként pontatlanság van, mert egy helyen 11 esetből 2 halálosat említenek, kicsit később 9 halálos esetről írnak. Ausztriában, Dániában, Svédországban és Finnországban is bukkantak hasonló fertőzésekre, amelyek száma már az 50 felé közelít. 2015 óta tehát több tucatnyira ugrott a súlyosan fertőzöttek száma.

A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy a fagyasztott kukoricát nagyon jól főzzék meg a juh, kecske, marha, birka baktériumától fertőzött élelmiszer okozta megbetegedés elkerülése végett. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Felügyelet pármai központjában derítették ki a megbetegedések okát, de emellett fagyasztott spenótra és zöldbabra is gyanakodnak a szakértők. A brit bulvárlap úgy tudja, hogy a múlt héten a magyar hatóságok az adott gyártó összes termékét visszahívták.

Nem lesz befolyással az Ukrajnával kapcsolatos NATO-döntésekre az Orbán Viktor által Jens Stoltenbergnek írt levél – ezt nyilatkozta a NATO egyik, magát megnevezni nem kívánó vezetője a Voice of Americanak. Ebben a levélben ugyanis a magyar kormányfő előre jelezte a NATO főtitkárának, hogy az Ukrajna csatlakozásával kapcsolatos bármilyen döntést meg fog vétózni a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozón. Az üzenetváltásra azután került sor, hogy az ukrán és magyar fél állítólag személyes találkozón egyeztetett a két ország között az ukrán oktatási törvény miatti konfliktus megoldásáról. Sőt, abban is megállapodtak, hogy nem szivárogtatják ki, s ehhez képest a kijevi Evropejszkaja Pravda megírta az üzenetváltást és annak hátterét. A NATO továbbra is támogatja Ukrajnát – nemcsak politikailag, hanem a gyakorlatban is, miután az utóbbi években Kijev látványos katonai, biztonságpolitikai reformokat hajtott végre – fogalmazott a NATO-szóvivője. Orbán Viktor kormánya eleve azt akarta megakadályozni, hogy részt vegyen Kijev a brüsszeli csúcson. Ukrajna ellenben ott lesz a NATO-értekezleten, sőt, a magyar kormány gáncsoskodása sem lesz mérvadó – adta hírül az Amerika Hangja.

Soros is követeli a Magyarország elleni szankciókat a menekültek befogadásának elutasítása miatt – címmel a radikális The New American újság védelmébe veszi Orbánt és kormányát azzal az indoklással, hogy az Európai Unió lakosságának többsége teljesen egyetért a muzulmánok európai bevándorlását megállítani igyekvő politikával. A cikk hosszas Soros-ellenes elemzése végül oda lyukad ki, hogy az uniós vezetők a radikálisak, a szélsőségesek, élükön a Magyarország ellen hadakozó zöldpártokkal.  

A lengyel alkotmánybíróság és a nacionalista-populista lengyel kormány konfliktusa nemcsak Lengyelországban fenyeget válsággal, de az Európai Uniónak is súlyos gond – írja a Financial Times. Ha az uniós vezetés nem tudja megfékezni a demokrácia és a jogállam erodálását, akkor tényleg bizonytalan, még inkább sötét az EU jövője. Az nem kétséges, hogy reformra szorult a lengyel igazságszolgáltatás, ám azzal, hogy a 65 évesnél idősebb főbírókat egyszerűen nyugdíjazzák, majd a politikai kinevezetteket gyakorlatilag bebetonozzák, azt jelenti, hogy a 72 bírából legalább 27-nek mennie kell Lengyelországban. A törvény kedden életbe lépett. A Financial Times megjegyzi, hogy a lengyel igazságügyi reformokra azonnal és keményen reagált az unió, Orbán hasonló intézkedéseit viszont éveken át elnézte. Holott az osztrákokkal és az olaszokkal kiegészülve a nacionalista-populista tábor erősödik az unióban. Mit lehet tenni? –kérdi a Financial Times. A lengyel tüntetéseknek még van erejük, hiszen tavaly az abortusztilalmat is sikerült megakadályozniuk a tüntetőknek, akik most is rendkívül aktívak. Magyarország esetében pedig az Európai Néppártból kizárás lehetne a megoldás kulcsa. A Financial Times szerkesztőségi véleménycikke szerint az Európai Bizottságnak minél hamarabb kezdeményeznie kell az Európai Bíróságon a 7. cikkely alkalmazását, ahogy ezt tette a múlt héten Varsóval is. Varsó eddig nem tanúsított ellenállást a bírósági döntések nyomán. Másrészt a strukturális alapok megkurtítása is egy olyan eszköz, amivel feltehetően meg tudják állítani a demokrácia erodálását az unióban. Világos ugyanis: ahhoz, hogy célt érjen el az unió, minél több eszközt kell bevetnie.

Berg Dávid amerikai–magyar állampolgár a Függetlenség napja alkalmából levelet írt David B. Cornstein most kinevezett amerikai nagykövetnek, amelyben a Momentum vezetőségi tagja felhívja a figyelmet a legkritikusabb kormányzati anomáliákra, mint például a CEU, a növekvő orosz befolyás vagy éppen az Ukrajna NATO-tagságát akadályozó kormányzati lépésekre. Bízva abban, hogy Washington a korábbi gyakorlatnak megfelelően kiáll a jogállam és az alapvető emberi jogok védelmében – számol be a kanadai Hungarian Free Press.