Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egy orvosnő Afrikában – a képek erejével

Egy orvosnő Afrikában – a képek erejével Egy orvosnő Afrikában – a képek erejével Egy orvosnő Afrikában – a képek erejével Egy orvosnő Afrikában – a képek erejével

Dr. Jakkel Anna kecskeméti orvos fotóiból nyílt kiállítás „Az én Afrikám” címmel Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban. A doktornő a Magyar Afrika Társaság tagjaként 2009-óta hatszor járt a világ legszegényebb országaiban, Kongóban, Ugandában, Maliban, Guineában és Malawiban. Társaival önkéntes orvosként dolgozott, számunkra elképzelhetetlen körülmények között. Hamar hozzászokott az itthonihoz nem hasonlítható körülményekhez és az egész napos gyógyító munka mellett előkerült a fényképezőgép is.

Jakkel doktornő nem szokványos képeket készített Afrikában, hiszen a felvételek nem a szegénység, a nyomor keltette szánalomról vagy a rossz körülmények között végzett gyógyító munka nehézségeiről, az önsajnálatról szólnak. A valódi Afrikát, az ottani életet mutatják meg. Azokat a hétköznapokat, amelyekben legalább annyi a szépség, az öröm, mint a bánat és a szomorúság. A családok hétköznapjait, a főzést, a gyermekgondozást a mosást látjuk a képeken. Azt is persze, hogy az ottaniak miként élnek együtt a természettel. Mindezt nem nyomasztó látványként, hanem a természetes, mindennapi élet képeiként, szeretettel, megértéssel tárja elénk az orvos-fotográfus.

Az emberek mindennapjainak bemutatása mellett néhány felvétellel felhívja a figyelmet arra is, hogy Afrikában egyre rosszabb körülmények között élnek a rezervátumokba zárt nagyvadak. A mezőgazdasági fejlesztések, a kiirtott őserdők, a szavannát átszelő, gyorsan épülő autópályák miatt rohamosan fogy az álatok természetes élőhelye.

Jakkel Anna fotói segítségével olyan helyekre juthatunk el, ahova szokásos turistaúton soha, a valóságnak olyan részleteit ismerhetjük meg, amelyeket csak olyan fotográfus láttathat, aki benne és az afrikai hétköznapok valóságában.

A képek erejével hívja fel a figyelmet arra, hogy a világ másik felén hogyan élnek, dolgoznak emberek és – az emberi beavatkozás hatására – hogyan változik a természet.

A kiállítás augusztus 20-ig látható.