Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 11. Az év 132. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739414. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rengeteg a mikro-műanyag a Rábában (is)

Rengeteg a mikro-műanyag a Rábában (is) Rengeteg a mikro-műanyag a Rábában (is)
Szunyogh Gábor

A Tisza után a Duna mellékfolyóiban is találtak mikro-műanyagot: a Parányi Plasztiktalány kezdeményezés részvevői az Ipolyban köbméterenként 1,7, a Rábában 12,1 mikroműanyag-részecskét mutatott ki egy független laboratórium – jelentették be ma a „Mikro-műanyagok a körforgásban” című környezetvédelmi konferencián Budapesten. A Laboratorium.hu tudósításából kiderül, hogy ősszel a legnagyobb folyónkon, a Dunán is elvégzik a méréseket a kutatók

A június 29-i nemzetközi Duna-naphoz kapcsolódó tanácskozást a Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Szövetsége (KSZGYSZ) azzal a céllal szervezte meg, hogy felhívja a jogalkotó, valamint az állami, környezetvédelmi és vízipari szervezetek figyelmét a mikro-műanyaggal kapcsolatos kutatások eredményeire.

Az eseményen bemutatkozott Parányi Plasztiktalány az első olyan kezdeményezés hazánkban, amelynek célja, hogy megmérje a felszíni vizeink mikroműanyag-tartalmát. A független laboratóriumokat működtető és a projektet összehangoló Wessling Hungary Kft. a tavalyi tiszai vizsgálatokat követően az idén a Dunáról, és annak vízgyűjtőjéről szolgáltat eredményeket.


Bordós Gábor, a Wessling munkatársa a mai szakmai tanácskozáson elmondta: egy köbméter Rába-vízben 12,1, azaz napi akár 20,7 millió mikro-műanyag részecske található. Az Ipoly mikroplasztik-tartalma viszonylag kicsinek mondható, hiszen ott mindössze 1,7 részecske jelent meg egy köbméter vízben. Ez vélhetően köszönhető annak is, hogy a folyó többnyire nemzeti parki területeken, ipari és kommunális hatásoktól csaknem elzártan kanyarog. Az Ipoly mikroplasztik összetétele vegyes, az elterjedt anyagtípusok (pl. polipropilén) és kisebb mennyiségben gyártott (például játékokhoz, műszerfalakhoz alkalmazott akrilnitril-butadién-sztirol, ABS) műanyag is kimutatható volt.


A Wessling a múlt években végezte el az első, magyarországi méréseket: a Tiszán a PET Kupa keretében Dombrádnál a 300 µm-nél nagyobb műanyagok darabszáma 4,9 volt egy köbméter vízben. A Tisza-tóból származó mintában 23,1, a Tisza-tavat tápláló Eger-patakból és a Tisza tiszafüredi szakaszából 9,5-9,9 100 µm-nél nagyobb részecske jelent meg egy köbméter vízben. A kimutatott műanyagok jellemzően a széles körben felhasznált polietilén, polipropilén és polisztirol anyagból álltak.

(A tudósítás teljes terjedelmében itt olvasható, tessék kattintani!)