Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kétnapos EU-csúcs Brüsszelben

Kétnapos EU-csúcs Brüsszelben
Infovilág

Ma és holnap csúcstalálkozót tartanak az EU-országok állam-, illetve kormányfői Brüsszelben. Az uniós vezetők megbeszélései biztonsági és védelmi kérdések megvitatatásával kezdődnek Jens Stoltenberg NATO-főtitkár részvételével. Ezt munkaülés követi, melynek napirendjén a foglalkoztatás és növekedés, az innováció és a digitalizáció, a több évre szóló pénzügyi keret, valamint a kereskedelem témaköre szerepel. A napot munkavacsora zárja, ahol az uniós vezetők az Amerikai Egyesült Államokkal kialakított kapcsolatokat és a migráció kérdéskörét fogják megvitatni. (Nyitó képünk illusztráció; forrás: vluchtelingenwerk.be)


Holnap az EU-vezetői (az Egyesült Királyság képviselője nélkül megtartandó ülésükön) meghallgatják Juncker elnök és Michel Barnier főtárgyaló tájékoztatását, és áttekintik az Egyesült Királysággal folytatott tárgyalásokon elért haladást. A napot euró-övezeti csúcstalálkozó zárja, amelyen a nem euró-övezeti tagállamok vezetői is részt vesznek majd, hogy megvitassák a gazdasági és monetáris unió elmélyítését, és iránymutatásokat fogadjanak el a témában.
 
A mai és holnapi megbeszélésekhez a Bizottság a migráció, a többéves pénzügyi keret és a gazdasági és monetáris unió témájában elkészített feljegyzésekkel járul hozzá. A csúcstalálkozó előkészítése céljából Juncker elnök informális migrációs és menekültügyi munkaértekezletet hívott össze június 24-re, amelyen 16 tagállam vett részt. A Bizottság a migráció témájában átfogó, a külső és a belső dimenziókkal egyaránt foglalkozó stratégia elfogadását szorgalmazza, hogy a migráció kezelése során egyetlen tagállam se maradjon egyedül.
 
Élő közvetítés az EU-csúcsról

Jogi szövegek és tájékoztatók a jövőbeli uniós költségvetésről

Bizottsági feljegyzések a migráció, a többéves pénzügyi keret és a gazdasági és monetáris unió témájában

12 millió euró támogatás 242 innovatív kkv-nak, köztük 5 magyar cégnek

A jelenleg kísérleti szakaszban járó Európai Innovációs Tanács (EIC) égisze alatt 30 ország 242 innovatív kis- és középvállalkozása részesül rövidesen összesen 12 millió euró összegű uniós támogatásban. A kkv-eszköz első szakaszában nyújtott támogatásra a kkv-k közös projektekkel is pályázhattak, ez magyarázza, hogy a 242 kedvezményezett cég összesen 239 projekthez nyert el finanszírozást. A támogatás egyenként 50 000 euró. A kkv-eszköz első szakaszában meghirdetett legutóbbi fordulón 2149 pályázat érkezett be, közülük választotta ki a független szakértőkből álló zsűri a kedvezményezett kkv-kat, köztük a következő 5 magyar céget:
 

  • BioBlocks (Budapest) – új távlatok a gyógyszerkutatásban (Leap-to-Lead™platform)
  • NEWITY Kft (Budapest) – teljesen automata házi sörfőző gép
  • Nutripharma Hungaria Kft. (Budapest) – Primavera: időskori makuladegeneráció kezelése korai stádiumban
  • Organochem (Budapest) – szén-szén kötések létrehozása környezetkímélő módon
  • Medika (Sopron) – a nyál pH-értékének mérésére szolgáló fogászati eszköz

 
Az ún. kkv-eszköz első szakaszában nyújtott támogatás abban hivatott segíteni a cégeknek, hogy üzleti tervet dolgozzanak ki projektjeik számára. A kedvezményezett kkv-k ezenfelül ingyenes képzésben részesülnek, és olyan szolgáltatásokat is igénybe vehetnek, melyek üzleti tevékenységük felgyorsítását segítik. A következő pályázati fordulóra 2018. szeptember 5-én kerül sor.