Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Befogadnák-e Orbánék a menekült Rákóczit?

Befogadnák-e Orbánék a menekült Rákóczit?

Teller Ede, Faludy György, Mindszenty József, Kéthly Anna, Aschner Lipót, Teleki Blanka, II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos, Xántus János és Karády Katalin tíz olyan magyar honfitársunk, aki meghatározó szerepet játszott a történelmünkben és büszkék vagyunk valamennyire. Közös bennük, hogy az életük egy pontján el kellett menekülniük Magyarországról, és sok viszontagság után egy másik országban kellett újrakezdeniük az életüket.

Az Amnesty International Magyarország aktivistái egy fotóakció keretében ma arra emlékeztetnek mindenkit, hogy befogadni az üldözötteket a helyes döntés és hogy bármelyikünk válhat az életében kiszolgáltatottá és adódhat úgy, hogy el kell hagynia az otthonát, hazáját. Az utóbbi évek idegengyűlöletre és félelemre építő embertelen kormányzati kampánya és az emiatt uralkodó ellenséges közbeszéd, sajnos, megakadályozza, hogy értelmes párbeszédet folytassunk arról, hogy Magyarország miként tudna a lehetőségeihez képest valódi védelmet és támogatást biztosítani a menekültek számára, és garantálni mindenki biztonságát és boldogulását ezen a földön.

Kéthly Anna szobra.

„Menekültnek lenni nem választás kérdése. Elmenekülni otthonról és újrakezdeni valahol mindenkinek az életében egy rendkívül nehéz szakasz, amely annál rövidebb ideig tart és annál elviselhetőbbé válik, minél több támogatást kap ahhoz, hogy hasznos tagja legyen a befogadó ország társadalmának” – mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„Ha Kéthly Anna, Kossuth Lajos vagy Faludy György ma Magyarországon próbálna menedéket kérni, akkor hosszú hónapokig egy szögesdróttal körbevett tranzitzónában tartanák őket fogva a hatóságok a semmi közepén. Különösen kegyetlen, hogy a menedékkérőknek és menekültek előtt a magyar határt lényegében lezáró alaptörvény-módosítást és a nekik segítőket börtönbe juttató "Stop, Soros!" elnevezésű törvényjavaslat-csomag elfogadását pont mára időzítette az Országgyűlés, ma június 20-a van, amely a menekültek világnapja.”

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint jelenleg 68,5 millió olyan ember van a világon, akinek el kellett hagynia az otthonát, közülük 22,5 millió a menekült. Az ENSZ Közgyűlése 2000. december 4-én az 55/76. számú határozatával a menekültek világnapjává nyilvánította június 20-át. Az Amnesty International 2016-ban indította el I Welcome elnevezésű globális kampányát, amelynek célja a menekülő emberek számára biztosított biztonságos és legális migrációs csatornák számának növelése, a befogadási körülmények javítása és egy olyan globális felelősségvállalási rendszer, amelyben az országok arányosan részt vállalnak a menekülőkkel kapcsolatos feladatok ellátásában.