Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ha egy Asperger-kóros szerelmes lesz

Ha egy Asperger-kóros szerelmes lesz
Elek Lenke

Az Asperger-kór az autizmus egyik formája, de ebből is van százféle fajtájú és fokozatú, mint ahogyan az autizmus maga is oly sokféle lehet. Ma már az autizmusról nyíltan beszélnek az emberek, egyre többen tudják azt is, hogy vannak közöttük, akik zseniális matematikusok, miközben számos gátlással és spektrumzavarral küzdenek, és sajnos léteznek súlyosabb esetek is.

Az Esőember című amerikai film bemutatása óta évtizedek teltek el, és ma már egyre kevesebb a tabu, megalakult például Amerikában az Autista Nők Szövetsége – a nők ugyanis állítólag másképpen autisták, mint a férfiak.

Mindez arról jutott eszembe, hogy megjelent A szerelem egyenlete című könyv az Álomgyár Kiadó gondozásában. Stella Lane, a főhős Asperger-szindrómával küzd, szerinte a világot a matematika törvényei rakják össze, egy nagyvállalatnál vezető menedzser, főnökei elismerik, ugyanakkor a szexet egyáltalán nem érti, és a nyelves csókról az jut eszébe, ahogy az apró halak a cápák fogait tisztogatják.

De a szülei nem hagyják nyugton, szeretnék, ha családot alapítana, és gyerekei születnének. Ez utóbbi egyelőre irreális cél, hiszen még a társas érintkezéssel is gondjai vannak, de nagy nehezen abba beleegyezik, hogy keressen magának egy escortfiút, aki bevezeti a szex rejtelmeibe. Először persze el kell viselnie, hogy a szemébe nézzenek és hozzáérjenek, és meg kell kérnie a csábos fiatalembert, hogy semmilyen parfümöt ne használjon, mert azt nem bírja. És persze még nagyon sok mindent nem bír, amiben nem fedezi fel a matematika logikáját.

Csakhogy ez egy romantikus amerikai regény – Helen Hoang jegyzi – így hát előbb-utóbb nagyon is bírni fogja. De addig még megismerkedünk a lány szüleivel, és az Asperger-szindróma egyéb jellemzőivel is.

Akik még többet akarnak olvasni a témáról, annak a szerző több könyvet is ajánl, megjelent például magyarul a Nézz a szemembe: Életem Asperger-szindrómával című kötet is, angol nyelven pedig számos egyéb mű foglalkozik ezzel.

Miután Magyarországon sok ezren élnek ezzel a genetikai mássággal, bizonyára felfigyelnek a könnyed, nyári olvasmánynak tűnő, de elgondolkodtató könyvre.