Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Júniusi viharkárok: csaknem 2000 millió forint

Júniusi viharkárok: csaknem 2000 millió forint Júniusi viharkárok: csaknem 2000 millió forint
Infovilág

A múlt hét végéig 18 500 kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz: a kárigények becsült összege megközelíti a kétezermillió forintot. A kárrendezés most is gyors és a legtöbb esetben rutinszerű. A lakásbiztosítással rendelkezők csaknem kilencven százaléka elégedett a kapott szolgáltatással – közölte lapunkkal a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A június 1–15. közötti időszakban a biztosítók a kárbejelentések nyomán 1914 millió forintot különítettek el kárrendezésre, illetve fizettek máris ki. Néhány biztosító a következő napokban újabb bejelentésekre számít, tehát a kárösszeg még nőhet. Tavaly a társaságok a május-augusztus közötti (egyébként gyakori időjárási eseményekkel sújtott) kiemelt időszakban kereken hatezermillió forintot fordítottak a lakásbiztosítással rendelkező ingatlantulajdonosok kártalanítására.

A mostani jó 15 ezer bejelentés nagyon sok helyről érkezett. A főváros és Pest megye térsége most is – mint általában – kiemelten szerepel a listán, mert sűrűn lakott és magas a biztosítással rendelkezők aránya. A múlt napokban Bács-Kiskunt, Baranyát, Vas megyét érte a legtöbb kár, bár pusztított a június eleji ítéletidő Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnokban és Csongrádban is.

A legtöbb bejelentés a helyenként özönvízszerű esőzés nyomán keletkezett: gyakori a mennyezet- és pincebeázás. Sok a viharkár, pl. az erős szél megbontotta a tetőszerkezetet, fák dőltek épületekre. A június eleji viharok feltűnően sok villámlással párosultak, ezek indukciós hatása is tetemes károkat okozott: a hirtelen megnövekedett hálózati feszültség elektromos berendezéseket tett tönkre. A lakossági bejelentésekben számottevő volt a jégkár is, a mezőgazdasági jégverés számbavétele még tart. Az átlagos kifizetések egyes társaságoknál elérik a 130 ezer forintot.

A viharok pusztításai utáni órákban gyakran túlterheltek a biztosítók telefonvonalai – sokan nem tudják, hogy interneten is megtehetik bejelentésüket. A társaságok igyekeznek 72 órán belül reagálni a bejelentésekre, szükség esetén a koncentráltan károsodott térségekbe máshonnan is átcsoportosítják kárbecslőiket. A kisebb összegű károk bejelentői azt tapasztalhatják, hogy már néhány nap alatt is rendezik igényeiket.