Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán irodájából telefonált a szlovén Janša Trumppal

Orbán irodájából telefonált a szlovén Janša Trumppal Orbán irodájából telefonált a szlovén Janša Trumppal Orbán irodájából telefonált a szlovén Janša Trumppal Orbán irodájából telefonált a szlovén Janša Trumppal

Az AP amerikai hírügynökség tudósítása homlokegyenest mást emel ki Trump és Orbán Viktor telefonbeszélgetéséből, mint ahogy azt Orbán Viktor sajtósa az MTI-nek elmondta. A tudósításban meg sem említik az USA magyarországi új nagykövetét.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Trump gratulált Orbán Viktor újraválasztásához, egyetértést mutattak abban, hogy szükség van erős határvédelemre – áll több újságban, mint például az US News and World Reportban. Emellett Trump szóba hozta a Kim Dzsong-unnal lezajlott találkozót is. Ennek kapcsán az AP megjegyzi, hogy Trump új irányt szabva, nyíltan dicsér és támogatásáról biztosít autoriter vezetőket, és ezzel szakít Fehér Ház-i elődei hagyományaival. Trump az észak-koreai vezetőt okosnak és tehetségesnek nevezte, Putyint erőskezű vezetőnek, és az utóbbi időben a kínai elnök is feliratkozott erre a listára, akiről azt mondja, bámulatos, hogy gyakorlatilag haláláig vezető lehet országában. Irigylésre méltó – tette hozzá Trump. Orbán jellemzésekor az AP hírügynökség tántoríthatatlan migrációs politikáját említette meg, illetve a milliárdos üzletember, Soros György elleni éles kritikáját.

Orbán Viktornak a Szlovén Demokrata Párt elnökével, potenciális miniszterelnök Janez Janšával lezajlott találkozójáról érdekes módon a Total Slovenia News úgy számolt be, hogy Donald Trumppal szombaton konferencia-beszélgetést folytattak hármasban. Megtudjuk a tudósításból azt is, hogy a szlovén politikus magánúton tartózkodott feleségével együtt Budapesten, ehhez képest Orbán az Oszágházában fogadta és ott ejtették meg Trumppal a konferencia-beszélgetést. A szlovén cikk megemlíti azt is, hogy Orbánék kampányfinanszírozása nem keltett különösebb botrányt a szlovén választók körében. Ennek háttere, hogy a Nova24 TV-ben magyar – kormányzati körökhöz közelálló – résztulajdon is van, de a Szlovén Demokrata Pártnak is van benne tulajdonhányada, és a kampányhirdetések ezért közvetve és részben magyar finanszírozással valósultak meg. A szlovén párt közleménye azonban felhívja a figyelmet arra, hogy úgy általában a média-befektetés nem minősülhet kampányköltségnek és a szólásszabadság tiszteletben tartása is uniós norma. (A kampányhirdetés ezek szerint a szólásszabadság egy formája.)

A China.org angol nyelvű kormányzati portálon a Xinhua kínai központi hírügynökség jelentésében kizárólag Szijjártó Pétert idézik, aki szintén az MTI-nek nyilatkozott és a kínai hírügynökség ezt fordította le magyar kormányfő Trumppal folytatott beszélgetéséről.

Ne hívd őket illiberális demokratáknak! – szólítja fel olvasóit ezzel a címmel az Atlantic Sentinel, majd alcímében meg is magyarázza, mert ők nem demokraták, hanem antidemokraták. A nyitó képen Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin, amint Budapesten közös sajtótájékoztatójukat tartják. A Carneige Europe agytröszt számára írt elemzésében Michael Meyer-Resende így vélekedik: az illiberális demokrácia nonszensz. Teljesen megtévesztő és téves szóhasználat. Noha a lengyelek és a magyarok is, Orbán kormánya úgy fogalmaznak, hogy ők a többség érdekében politizálnak még akkor is, ha átveszik az irányítást a média és az igazságszolgáltatás területein, és új választási törvényt hoznak hozzá. S ha jön egy újabb többség négy év múlva, akkor ő is erre való hivatkozással ugyanezt megtehetné? A probléma ott van, hogy saját hatalmi érdekeik nevében gyakorlatilag kizsákmányolják ezeket a területeket és ezzel a lebontják a fékek és ellensúlyok rendszerét is.  Hogyan is lehetne demokrácia ott, ahol nem lehet szabadon vitázni, illetve ahol 39%-kal többségi kormányzásra lehet szert tenni – mint Lengyelországban –, vagy 49%-kal kétharmadot, mint Magyarországon.

Pár napja a Der Spiegel Online is épp ezzel a témával foglalkozott és megállapította, hogy az olyan vezetők, mint Kaczynski és Orbán vagy éppen Putyin orosz és Erdogan török államfő nem ideológia, hanem hatalmi stratégia alapján kormányoznak és az éppen aktuális népszerű ideológiai töltettel. Jó példa erre egyébként a kínai modell is, amely a gazdasági sikerre hajaz, viszont épp azért veszélyes a demokráciákra, mert nagy hatalmat képvisel, mind lakosságát mind gazdasági erejét tekintve – s ezért ragadós példa.

Azok, akik a kínai modellt követik, beleesnek az államilag támogatott nacionalizmus és urambátyám rendszerének csapdájába, mert ezek az államok mind belesüllyedtek a korrupció mocsarába. Trump is azt ígérte, lecsapolja s washingtoni elit bűnös mocsarát. S ki jár pórul? Épp az a kisember, akinek a nevében, és akiért kampányoltak ezek a politikusok.