Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az apák egyenjogúsításának ünnepe

Az apák egyenjogúsításának ünnepe
(Tudósítónktól)

Apa, édesapa, apu, apuka, apuci, papus, apus, papuci, papa, apucika, apácska, apci, édesapu, papi…és még hányféleképpen lehet nevezni azt a szülőt, akit ősidők óta a család fenntartójaként, kenyérkeresőjeként tiszteltek-szerettek gyermekei. Csak éppen a múlt századig nem szenteltek számára ünnepnapot a születés- és névnapján túl. Egy idő óta azonban kezdik egyenjogúsítani az apákat az anyákkal, akiket már az ókori Görögországban is tisztelettel, szeretettel igyekeztek övezni gyerekeik, a családjuk az anyák napján.

Miként mifelénk május első vasárnapja az anyák napja (éppen az idén 90 esztendeje, hogy miniszteri rendelet iktatta az iskola ünnepségek sorába), akként – kicsivel a magyarországi anyák napja bevezetése előtt – Amerikában javaslatot tettek az apák napjának a kijelölésére, amelyet végül is jóval később, 1972-ben ismert el ünnepként az elnök. A világ sok országában megülik, a legtöbb helyen a nyári hónapokban. Ehhez igazodván lett itthon is június 3. vasárnapja az apák napja.   

A mindinkább polgárjogot nyerő emléknap közeledtével néhány tizenéves és fiatal felnőtt dolgozhatott a budapesti Árkád idei rendhagyó kezdeményezése, az „Apának szeretettel” pályázata alapján az apák napját megelőző hétvégén (június 9-én) egy napot a bevásárlóközpont egyes üzleteiben – írja tudósítónk –, majd a boltok kínálatából egy-egy különleges meglepetést választhattak munkájuk fizetségeképpen az édesapjuk számára. A munkanapról videó készült; a kisfilm itt megtekinthető, tessék kattintani!

A budapesti, Örs vezér téri Árkád az idén különleges figyelmet szentelt a méltatlan módon mellőzött apák napjának: kezdeményezésével az apukáknak a családban és társadalomban betöltött nélkülözhetetlen szerepére kívánta felhívni a figyelmet.

Az UNICEF apák napja

Sztárokkal és programokkal ünnepelte az apák napját az UNICEF Magyarország. A nemzetközi gyermekjóléti szervezet most először hirdetett ingyenes rendezvényt az ünnepnapra, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a korai kötődés fontosságára, arra, hogy az apa nem második számú szülő, hanem az egyik legfontosabb ember a gyermek életében. 

A budai Marczibányi Sportcentrumban Varró Dániel író, Sebestyén Balázs, Hajós András műsorvezető, valamint Oláh Gergő és Majoros Péter Majka zenész osztotta meg az apasággal kapcsolatos tapasztalatait. Megszólalt Nánási Pál fotós, Nyáry Krisztián író-irodalomtörténész, Ács Dániel újságíró, Rónai Egon, Harsányi Levente és Lukács Miklós műsorvezető. A pódiumbeszélgetéseken szakértők is kifejtették véleményüket arról, hogy milyen kihívásokkal és örömökkel kell szembenéznie egy édesapának. 

„Szerettük volna méltó módon felköszönteni az édesapákat. A legújabb kutatások is azt bizonyítják, hogy az első ezer nap rendkívül fontos a gyermek fejlődése szempontjából, lényeges, hogy az apák az első pillanattól kezdve foglalkozzanak a kicsikkel, beszéljenek hozzájuk, játsszanak velük, gondoskodjanak róluk. Reméljük, hogy a rendezvény sok családnak szerzett kellemes időtöltést” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.