Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 16. Az év 107. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739389. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fehér és arany – noteszgép-elegancia    

Fehér és arany – noteszgép-elegancia     Fehér és arany – noteszgép-elegancia     Fehér és arany – noteszgép-elegancia     Fehér és arany – noteszgép-elegancia    
Kulcsár László

Régi, bevált fogás – akár irodalmi, akár zeneműről van szó – a játék a színekkel. Jókai Mór lőcsei fehér asszonyról és fekete gyémántokról, Rejtő Jenő sárga garnizonról, Agatha Christie kék vonatról, Tersánszky Józsi Jenő zöld ászról, Martin Andersen Nexö szürke fényről, Mikszáth fekete városról, Stendhal vörös és feketéről, Dumas fekete tulipánról írt… Az írók többsége egyébként a fehéret kedvelte – hercegnő, mágus, holló, tigris, kastély stb. kapta ezt a jelzőt. Móra Ferenc az aranyat részesítette előnyben, amikor megírta a letehetetlen történelmi (kaland?)regényét, az Aranykoporsót; Jókai arany embere szintén a klasszikusok közé sorolandó…

És az arany meg a fehér, pontosabban a fehér és az arany az a két szín, amelyik napjaink egyik elegáns hordozható számítógépének formatervezőjét is megihlette – derült ki azon kiemelkedően gazdag termékbemutatón, amelyet az Acer magyarországi leányvállalata rendezett mindenekelőtt a szaksajtó munkatársai számára, tekintettel arra, hogy csak nagyon kevesen juthattak ki a tajvani gyártó nemrég New Yorkban megrendezett világ-sajtóeseményére.

Fehér–arany laptop: két, szelíd szín – egy ragadozó (predator) megtestesítőjeként. Elsőrendű ötlet, az Acer Predator-sorozatának a színe révén különösen feltűnő tagja. Már csak azért is, mert a Predatorokat, ezeket a számítógép-erőműveket mindenekelőtt asztali konfigurációkként ismerte eddig elsősorban a megszállott játékosok (gamerek/gémerek) hada a nagyvilágban, ráadásul ez alkalommal fekete–kék (lám, első pillantásra itt is a szín a meghatározó!) kombinációban. És ha már Predator: a pc-hez járnak a géphez passzoló kiegészítők: monitor, billentyűzet, egér, fejhallgató, szék (!) és a mindezt befogadó hatalmas hátizsák, továbbá egérpad… A tartozékok és kiegészítők közül kirí a már-már szőnyegnyi egérpad. El nem tudom képzelni, mire használja a gémergyerek a csaknem asztalterítőnyi egérpadot, amelyen akár a macskája is kényelmesen elterpeszkedhetne…

Ha már Predator, elsőként járjunk a játékosok kedvében!

Az új Predator Orion 5000 gamer pc-ket – kívánság szerint és a pénztárca függvényében – akár 8. generációs Intel Core i7+ 8700K processzorral és a legújabb Intel Z370 lapkakészlettel, valamint a kétirányú NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti SLI grafikus kártyával szállítja a gyártó. A gépház átlátszó oldallapján át bárki bepillanthat a masina belsejébe, hogy megtekintse „a virtuális lóerők sokaságát”, az erőművel fölérő konfigurációt. Ekkora teljesítményhez megbízható hűtés kell, elvégre senki sem szeretne rántottát sütni a gépház tetején. Az IceTunnel 2.0 légáramlás-irányító gondoskodik arról, hogy egyetlen alkatrész se melegedjék túl.

Lehet tehát választani: a másik újdonság, a Predator Orion 3000 sorozat lelke és agya is 8. generációs Intel Core, de az előzőnél kicsit gyengébb: i7+ processzor, a képfelelős az nVidia GeForce GTX 1080 grafikus kártya; a VR-Ready-képes asztali gép támogatja a 4K játékmenetet, a játékosok ellenfelei a csatatéren kristálytisztán látszanak.

Bár említtettek a kiegészítők, nevesítsük is őket: a tökéletes játékélmény kelléke a Predator Cestus 510 testre szabható, nagy teljesítményű játékegér. A játékosoknak tervezett szék (gaming chair) kiváló ergonómiai tulajdonságaival és gerinctámasza révén akár maratoni játékra is alkalmas. Ha már Predator, akkor a billentyűzet is legyen az! Neve: Aethon 500, rendkívül tartós, precíziós mechanikus klaviatúra négy fényzónával. A Predator Galea 500 és 300 sorozatú, valóságot utánzó, mikrofonos fejhallgatók nagy pontosságú hangzást kínálnak. A játékosok a megmondhatói, hogy alapvetően fontos a pontos és eredményes küzdelemben. A szintén Predator „családnévre” hallgató egérpadokat műanyagból és szövetből is készíti a gyártó, természetesen világítással.

A fentiek biztonságos hordozására a Predator Hard Case hátizsák szolgál: ütésálló külső héjjal és a számítógéphez pontosan illeszkedő habszivacs betétekkel.

Az Acer budapesti termékbemutatójának részvevői megismerkedhettek a gyártó Chromebook Spin 15 (CP315-1H/1HT) gépével, az iparág első, átalakítható 15,6 hüvelykes kijelzővel szerelt Chromebookjával. Elhangzott: a nagyméretű érintőképernyős kijelző párosítja a 360 fokos formatervezést, a nagy teljesítményű és hordozható Chromebook kiváló képességeivel, amelyek munkára és szórakozásra egyaránt alkalmasak. A 15 hüvelyk átlójú kijelzővel szerelt gép 12 órás üzemidőt kínál – korántsem csillagászati áron. Az 1920×1080 felbontású érintőképernyő az IPS-technológiának köszönhetően széles látószögű képet produkál, emellett támogatja a 10 pontos érintést (böngészéskor különösen hasznos). A felfelé néző hangszórók kiváló HD-szórakozási élményt nyújtanak.

 A Chromebook Spin 15 súlya 2100 gramm, burkolata alatt Intel Pentium N4200 négymagos, vagy Celeron N3450 négymagos, vagy Celeron N3350 kétmagos processzort, 4 vagy 8 GB-os LPDDR4 memóriát és 32 vagy 64 GB-os integrált eMMC tárolót helyeztek el.

Az először ugyancsak New Yorkban, itthon pedig az óbudai Csodák Palotájában bemutatott Chromebook Spin 13 és a Chromebook 13 elegáns, alumínium formatervvel érkezett a magyar számítástechnikai kereskedőkhöz. A gép tervezői a gyors és hatékony munkát tartották fontosnak, ezért a Chromebook 3–2 képarányú megjelenítővel nagyobb függőleges látómezőt kínál, mint a szélesebb 16:9-es társai, így kevesebb görgetésre van szükség a dokumentumok és táblázatok szerkesztése közben. A 8. generációs Intel Core processzorok bőséges teljesítményt kínálnak, emellett a gép akkumulátora is csaknem „fáradhatatlan”, jócskán túlteljesítik a szokásos munkaidőt.

Az Acer új Chromebookjait kettős USB 3.1 Type-C Gen 1 csatlakozóval látták el a kényelmes töltéshez és adatátvitelhez, valamint az Android-alkalmazások támogatásához a Google Play áruház közbeiktatásával.

Láthattuk, és akinek kedve volt hozzá, kipróbálhatta az Acer 15 hüvelyk átlójú kijelzővel szerelt Swift 5 jelű pillegépét, amelynek súlya nem éri el az ezer grammot. Újságírók számára akár ideálisnak mondható! A Windows 10 operációs rendszerrel működő masina Full HD IPS érintőképernyőjének jóformán kávája sincs (keskenyebb, mint hat milliméter!), miáltal különösen nagy felületet kínál a szemnek.

A LED-háttérvilágítású billentyűzetnek köszönhetően a használói akár sötétben is dolgozhatnak rajta. Az Intel nem csupán a legújabb processzorait kínálja az elképesztően könnyű masinához, hanem a gigabites teljesítményt nyújtó Wireless-AC 9560 2x2 802.11ac vezeték nélküli technológiát is. Kívánság szerint akár 1 TB SSD-tárolóval és 16 GB DDR4 memóriával szállítja a gyártó.

Térjünk vissza röviden a játékgépekhez! Szalay Balázst, a magyar Acer sajtófőnökét idézem: „Az Acer újraértelmezi a játékot az új Predator Helios 500 és 300 Special Edition noteszgéppel, miután élvonalbeli hűtési technológiákat és radikálisan új külsőt alkotott a számukra.” Az új Predator Helios 500 egyesíti az akár túlhúzható 8. generációs Intel Core i9+ processzorokat az ugyancsak túlhajtható NVIDIA GeForce GTX 1070 grafikus kártya gaming erejével. (Nem véletlenül írtuk beszámolónk elején: ezek a masinál már valóságos erőművek!)

A kiemelkedő hűtési architektúra hidegen – na, jó: biztonságot szavatoló üzemi hőmérsékleten – tartja a Predator Helios 500-at még maratoni játékmenetekben is. Hangulatteremtő a gépből áradó kék világítás (az olaszok bizonyára ezt írják róla: Nel blu, dipinto di blu – emlékszünk, Modugno világslágerének emlékezetes sora, kékben színezett kékre), vágott élei futurisztikus harci eszközt sejtetne az obszidián fekete házban.

És most zárul a kör, amikor a Predator Helios 300 Special Edition jelű gépét mutatja föl a lelkes szakember: fehér ház klasszikus, aranyozott díszítésekkel – maga az elegancia. Aztán sorolja a legfontosabb műszaki jellemzőket: 15,6 hüvelykes FHD IPS kijelző továbbfejlesztett 144 Hz-es frissítési sebességgel, 8. generációs Intel Core i7+ processzor és a túlhúzható NVIDIA GeForce GTX 1060 grafikus vezérlő.

Kell ennél több?

Kell, elegendő „pénzmag”, mert ugyebár valamennyien érezhetjük: gyengécske forintocskánk miatt emelkednek a technológiai termékek árai is. De ez már egy másik történet.