Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. április 28. Az év 119. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739401. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Operettünnep – palotakoncertek a budai Várban

Operettünnep – palotakoncertek a budai Várban
Toronyi Attila

Augusztusban immár hatodik alkalommal rendezik meg az operett-gálát a budai Vár Oroszlános udvarában, amely nem csupán a nyári rendezvények sorába illeszkedik, hanem hagyományápolásnak is tekinthető. Kálmán Imrére, Lehár Ferencre, Ábrahám Pálra joggal vagyunk büszkék: fülbemászó dallamaikat világszerte ismerik, dúdolják. A nyári előadások tehát nemcsak a magyarságtudat erősítésére nyújtanak alkalmat, hanem – remélhetően – az idelátogató turistákat is megismertetik a műfajjal.

„Aki nem szereti a bort, az asszonyt és a dalt, bolond marad egész életében” – vallotta Luther Márton, s mintha ez a mondás lett volna ihletője az operettek szerzőinek is.

Enni, inni, mulatni szerető nép a magyar (ahogyan erről a régi krónikák is tanúskodnak), s talán ezért is „jött be” nálunk is ennyire ez a vidám, temperamentumos zene. Nem magyar „találmány” az operácska (Mozart nevezte így e könnyed dallamvilágot), ám a „magyar vonal” világszerte fogalom lett. A ma már hungarikumnak tekintető magyar operettet százezrek-milliók kedvelik határokon innen és túl.

Sokáig kérdéses volt, vajon a Vár felújítása miatt lehet-e az Oroszlános udvarban operett-gálát rendezni. Ám szerencsére az akadályok elhárultak, így a nézők most is szuperprodukciókra számíthatnak. A múlt évekhez hasonlóan színvonalas színpad-, hang-, és fénytechnikával készülnek a rendezők; a Budapesti Operettszínház sztárszólistáit ötvenfős szimfonikus zenekara kíséri Makláry László dirigálásával és a húszfős Balettkar is közreműködik majd. Az operettest mellett a hagyományos néptánc és népzenei produkcióiról ismert Magyar Nemzeti Táncegyüttes is színpadra lép.

Augusztus 3-án és 4-én este fél kilenckor tehát a Budapesti Operettszínház Bor, dal, asszony című estje lesz látható Lőcsei Jenő rendezésében, augusztus 5-én a Csárdás! – a kelet tangója címmel a Magyar Nemzeti Táncegyüttes lép fel, Zsuráfszky Zoltán rendezésében. Szerencsére azok sem maradnak hoppon, akik nem jutnak el augusztus elején (3-án és 4-én) a budai Várba, mert a Duna tévé augusztus 20-án fő műsoridőben sugározza a műsort.

Lőcsei Jenő koreográfus rendezésében, az Operettszínház művészeinek közreműködésével csendülnek fel a népszerű slágerek; az énekeseket a tánckar és a kórus egészíti ki. A szellemes dialógusokkal és látványos koreográfiával megalkotott program tematikusan mutatja be az operettek ismert témáit.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncprodukciója (Csárdás! – a kelet tangója) egy szerelmi háromszög történetét dolgozza fel, remek szórakozást nyújtva a nézőknek. A táncszínház több fölrészen is sikeresen turnézott, s tette ismertté a Kárpát-medence táncait.

További információk itt, tessék kattintani!

AZ OERETTSZÍNHÁZ SZÓLISTÁI:  Boncsér Gergely, Bordás Barbara, Cseh Antal, Csuha Lajos, Dancs Annamari, Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Dolhai Attila, Frankó Tünde, Kalocsai Zsuzsa, Kardffy Aisha, Kerényi Miklós Máté, Kocsis Dénes, Laki Péter, Lévai Enikő, Lukács Anita, Oszvald Marika, Peller Károly, Rab Gyula, Szendy Szilvi, Vadász Zsolt. Karmester: Makláry László, Szabó Mónika. Rendező-koreográfus: Lőcsei Jenő.

A MAGYAR NEMZETI TÁNCEGYÜTTES rendező-koreográfusa: Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, kiváló művész. Zene: Árendás Péter, Rossa László, Kelemen László. Művészeti munkatárs: Zs. Vincze Zsuzsa.