Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 13. Az év 134. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739416. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kovácsolódik a német–osztrák–olasz tengely a migráció kezelésére?

Kovácsolódik a német–osztrák–olasz tengely a migráció kezelésére? Kovácsolódik a német–osztrák–olasz tengely a migráció kezelésére?

Budapest a budapestiek otthona, akiket zavar és megterhel a hajléktalanság látványa és az azzal járó „kellemetlenségek” – idézi az Euronews Bajkai István fideszes képviselőt, aki mint Orbán Viktor egykori jogásza, kezdeményezi „a gránitszilárdságú” alaptörvény újabb módosítását. Azt remélve, hogy a hajléktalanok problémája egyszer s mindenkorra a múlté lesz.

Már az Euronews is tudja: nem igaz Bajkai azon állítása, hogy senkinek sem kellene utcán töltenie az éjszakát, mert van elég hajléktalanszállás. A több mint 30 ezer otthontalanra ugyanis 11 ezer hely jut. A Menhely Alapítvány javaslatát is ismerteti a cikk: lakásokat kellene felújítania, bérelnie az államnak, és kormányzati támogatást nyújtania a lakbérekhez, hogy felszabaduljanak a szálláshelyek. A cikk gyanítja, az alaptörvény-módosítás valódi célja csupán kampányfogás az önkormányzati választás megnyerése végett.

Az iowai Steve King republikánus képviselő megosztotta egy neonáci tweet-üzenetét, és egyáltalán nem zavarja, még bocsánatot sem kér – írja a Vox magazin. A neonáci az a brit Mark Collett volt, aki azt állította, hogy a pornóipar tulajdonképpen zsidók összeesküvése a keresztény családok elpusztítására. S ki sem vergődött ebből a botrányból, amit egy másik követett: Európa felébredt, mert az olasz kormánynak volt mersze visszafordítani a menekültekkel teli hajót, s vajon Amerika is felébred? Mert itt lenne az ideje. A fehérek felsőbbrendűségét nyíltan hirdető konzervatív honatya a Vox megfogalmazása szerint dicséri a szélsőjobboldali magyar és olasz kormányt, sőt az osztrákot is, akik riadót fújtak a keresztény Európa megmentéséért. Nem erősségünk a diverzitás, fogalmaz a „csiripelő” az üzenetében, és idézi Orbán Viktort, aki szerint bizonyos kultúrák összekeveredése nem magasabb rendű életet fog hozni, hanem visszavet egy sokkal rosszabb minőségű társadalom irányába. Kingnek megtetszett Sebastian Kurz osztrák kancellár felszólítása is a német–olasz–osztrák-tengely létrehozására, hogy megállítsák az illegális migrációt. A cikk, és nem Steve King (!), a legnagyobb problémának azt látja, hogy Amerikában egyre hangosabb ugyanez a kórus, és mind több szavazót sikerül megnyerni a rasszista mozgalomnak.

A film erejéről ír a Voice of America (Amerika Hangja) az „Egy nő fogságban” című magyar alkotás kapcsán, ami most a Sheffield Doc Fesztiválon mérettetik meg. Tuza-Ritter Bernadett filmje nemcsak a modernkori kizsákmányolás és rabszolgatartás drámáját mutatja be, de kiderül: a film segített Marison, hogy megszökhessen fogva tartóitól, akik 10 éven át nemcsak elvették a fizetését, hanem napi 20 órán át dolgoztatták is. Megfosztották mindenétől, leginkább szabadságától és emberi méltóságától. Rendes ennivalót sem kapott, csak a maradékot dobták oda neki, a lányát sem láthatta. A gyárban keresett fizetését Etának, a háziasszonynak kellett odaadni. Mindez Magyarországon történt, s ezzel a filmmel sikerült felhívni a figyelmet arra a több mint 40 millió, rabszolgasorban élőre is, akinek élete rejtve maradt eddig sokunk előtt. Az amerikai Sundance-filmfesztiválon már sikert elért magyar film újabb és újabb fesztiválokon kerül a figyelem középpontjába.

A Magyarország Barátai Alapítvány gondozásában megjelenő Hungary Today is beszámolt az amerikai nagykövetség budapesti keltezésű Facebook-bejegyzéséről, amelyből megtudható: a jövő pénteken érkezik Budapestre az új amerikai nagykövet, David B. Cornstein, aki a magyar–amerikai barátság megerősítésén fog dolgozni.