Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Menekültek: Budapest Róma mellé állt Párizzsal szemben

Menekültek: Budapest Róma mellé állt Párizzsal szemben Menekültek: Budapest Róma mellé állt Párizzsal szemben

Az Aquarius mentőhajó kálváriájának – mondjuk így – farvizén megemlíti Magyarországot is a nemzetközi sajtó abban az értelemben, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felsorakozott a római kormány mögé az olasz–francia vitában. Az egyik francia nem kormányzati szervezet által használt hajót – fedélzetén 629 menekülttel, köztük 123 kísérő nélküli kiskorúval és hét terhes nővel – az olasz hatóságok hétfőn nem engedték kikötni. Miután az Aquariust Málta is elutasította, végül a spanyolországi Valencia engedélyezte, hogy kikötőjében horgonyt vessen.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök tegnap cinizmussal és felelőtlenséggel vádolta meg az olasz kormányt, amelynek a belügyminisztere – az Aquarius kikötési engedélyét megtagadó főilletékes – Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Liga vezetője.

Az olasz kormány válasznyilatkozata szerint Itália nem fogad el álszent kioktatást olyan kormányoktól, amelyek migrációs ügyekben mindig is elfordították a fejüket. Az olasz média szerint Róma azt fontolgatja, hogy lemondja Giuseppe Conte miniszterelnök péntekre tervezett találkozóját Macronnal.

Az ügyről és annak visszhangjáról szóló sajtóbeszámolókban – így például a Politico című amerikai lap európai kiadásában – idézik Orbán Viktort, aki tegnap, Peter Pellegrini szlovák kormányfővel folytatott megbeszélése után olyan „nagy pillanatnak” nevezte az olasz döntést, amely valódi változást hozhat az európai migrációs politikában.

A svájci Neue Zürcher Zeitung Orbánnak azt a kijelentését idézi ezzel kapcsolatban, hogy Olaszország visszanyerte az akaraterejét. Magyarország, jobboldali nemzeti miniszterelnöke vezetésével, évek óta pontosan ugyanolyan idegenellenes politikát folytat, amilyet az Itáliában nemrég kormányra került populista Liga – írja a tekintélyes, konzervatív zürichi lap.

A müncheni Süddeutsche Zeitung az Aquarius hányattatásai kapcsán közli a dpa német hírügynökség római keltezésű, szokatlanul sarkos megfogalmazású cikkét, Az olasz fordulat címmel. A dpa szerint az, hogy most először visszautasították mentőhajó kikötését, olyan stratégiát jelez, ami hatékonyabb nem is lehetne. „Minek a hosszas beszéd? Ez az a jelzés, amit Itália új, idegenellenes belügyminisztere Európához intéz. Zárjuk be a kikötőket! A tíz napja hivatalban levő Salvini által elrendelt blokád ellentétben áll azzal, hogy mások tárgyalnak, mérlegelnek, közös megoldást keresnek. Salvini ezzel az akcióval nyomás alá helyezte az európai államok közösségét” – írja a német hírügynökség, emlékeztetve arra, hogy évek óta minden eredmény nélkül folynak a tárgyalások az EU menekültpolitikájának a reformjáról.

Magyarország ellenzi a legszókimondóbban azt, hogy az energiaszektor szabályozásának a kérdéseiben a tagállamok szuverenitásának a rovására messzemenően kiterjesszék az illetékes európai uniós ügynökség jogköreit – írja az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál.

A szóban forgó intézmény az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége, rövidítve ACER, amelynek a szerepét újrafogalmazzák, és – írja az EurActiv – az uniós tagállami szakminiszterek hétfői luxembourgi egyeztetésén el is fogadták az „általános megközelítésnek” nevezett állásfoglalást, ami az uniós jogalkotási folyamatban azt a fázist jelenti, hogy elviekben adott ugyan a tagállamok egyetértése, de a konkrét részletek kimunkálása, az annak során felszínre kerülő ellentétek elsimítása még hátra van.

Az ülésen a brüsszeli hírportál beszámolója szerint a magyar kormány képviselője arról beszélt, hogy Budapest a nemzeti szabályozó hatóságokat egy asztalhoz ültető szervezetnek tekinti az ACER-t, amely támogatást nyújt a tagállamoknak, döntéshozó jogköre pedig korlátozott. El kell kerülni azt, hogy az ügynökség korlátlan jogköröket kapjon – tette hozzá a magyar kormány képviselője.

Az EurActiv szerint az ACER szerepét azért akarják növelni, mert az unió elektromos hálózatát egyre inkább a kölcsönös összekapcsoltság jellemzi, és az egymással szomszédos országok között nagyobb fokú együttműködésre van szükség a hálózat stabilitásának a fenntartásához, illetve a nagy mennyiségű megújuló energiaforrás integrálásához.