Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Bizottság jóval többet költene határvédelemre és migráció-kezelésre

A Bizottság jóval többet költene határvédelemre és migráció-kezelésre
Infovilág

A következő hosszú távú, azaz a 2021–27 közötti időszakra szóló uniós költségvetés fontos elemeként az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Unió 34 900 millió eurót fordítson a határvédelemre és határigazgatásra, valamint a migráció kezelésére. A javasolt összeg csaknem háromszorosa a 2014–20 között erre a célra elkülönített 13 ezer millió eurónak.
 
A Bizottság javaslata a megnövekedett migrációs és biztonsági kihívásokra reagál, rugalmasabb finanszírozási eszközöket alakít ki az előre nem látható események kezeléséhez, és az új költségvetés központi elemévé teszi a határvédelmet. Új Integrált Határigazgatási Alapot hoz létre, és tovább erősíti az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséget, amely mintegy 10 000 határőrből álló készenléti alakulattal rendelkezik majd. A határigazgatási alap a vámellenőrzések elvégzésében is segít a tagállamoknak a berendezés-beszerzések támogatása révén.
 
Az EU külső határainak hatékony védelme rendkívül fontos a migráció szabályozásához és a belső biztonság szavatolásához. Emellett az erős külső határok teszik lehetővé, hogy az EU fenntartsa a belső határellenőrzés nélküli schengeni térséget. A Bizottság javaslata szerint összesen 21 300 millió €-t különítenek majd el az uniós költségvetésből a határvédelem és határigazgatás céljára. Ebből több mint 12 ezer millió eurót fordítanak majd az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség és az eu-LISA (a nagyméretű informatikai rendszereket üzemeltető uniós ügynökség) további erősítésére, több mint 9300 milliót pedig az új Integrált Határigazgatási Alap létrehozására.
 
Az új határigazgatási alap a múlt években az uniós határvédelem javítása céljából elvégzett munkára épít, folytatva azt az Európai Határ- és Parti Őrség kiépítésével, a határok szisztematikus ellenőrzésével és új informatikai rendszerek, köztük a határregisztrációs rendszer létrehozásával.

A finanszírozás a következő célokat fogja szolgálni: a migránscsempészet és az emberkereskedelem felszámolása, a veszélyes személyek elfogása és feltartóztatása, a tengeri kutatás és mentés támogatása, a határőrök felszerelése és képzése, valamint gyors működési támogatás a migrációs nyomással küzdő tagállamoknak. Az alap az uniós vízumpolitika folyamatos fejlődését és korszerűsítését is lehetővé teszi – ezzel is javítja majd a biztonságot, és csökkenti az irreguláris migrációval kapcsolatos kockázatokat.
 
Az új eszköz forrásaiból 1300 millió € azt hivatott segíteni, hogy a tagállamok a legkorszerűbb vámellenőrzési eszközöket (szkennereket, keresőkutyás csapatokat, automatikus rendszámfelismerő rendszereket stb.) tudják beszerezni, és gondoskodni tudjanak karbantartásukról, illetve cseréjükről is.
 
A Bizottság a migráció kezelésére fordítandó finanszírozás 51%-os emelését javasolja, amelynek összege így a megújított Menekültügyi és Migrációs Alap keretében el fogja érni a 10 400 millió €-t. Az alap támogatni fogja a tagállamok erőfeszítéseit a három kulcsterületen: a menekültügy, a legális migráció és integráció, valamint az irreguláris migrációval szembeni fellépésben és a visszaküldésekben, és segíti, hogy a mostaninál összehangoltabb legyen az irreguláris migrációval szembeni fellépés, javuljon a visszaküldések hatékonysága, valamint erősödjék a nem uniós országokkal folytatott együttműködés.

A Menekültügyi és Migrációs Alap működését ki fogják egészíteni azok a források, melyeket az EU külső politikája alapján különít el a partnerországokkal folytatott, a migrációval kapcsolatos együttműködésre, a többi között az irreguláris migráció okainak kezelésére, a visszatérési és visszafogadási együttműködésre és a legális migrációra. Ezenfelül az EU csaknem 900 millió eurót fog elkülöníteni az EU Menekültügyi Ügynökségének további erősítésére.
 
Kérdések és válaszok

Tájékoztató: határvédelem és határigazgatás a 2020 utáni EU-költségvetésben

Tájékoztató: migrációs politika a 2020 utáni EU-költségvetésben

Jogi szövegek és további dokumentumok