Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Környezetvédelmi világnap: tegyünk Földünk s magunk fennmaradásáért!

Környezetvédelmi világnap: tegyünk Földünk s magunk fennmaradásáért!
Infovilág

Holnap, június 5-e: környezetvédelmi világnap – figyelmeztet a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a WWF Világ Természeti Alap Magyarország Alapítvány. A Föld védelmében tett lépéseinket immár 46. alkalommal ünnepeljük, miközben bolygónkat csaknem elborítja a hulladék: naponta 3,5 millió tonna szemetet termelünk, melynek tetemes része bizony műanyag. Évi 12 millió tonna műanyag hulladék sodródik a tengereinkbe, amely súlyosan veszélyezteti az élővilágot, és a táplálékláncba bejutva végül az ember tányérján köt ki. (Kép: Jürgen Freund)

A WWF Magyarország arra figyelmeztet: ne várjuk meg, míg jogilag szabályozzák a műanyagok használatát, mindannyian tegyünk már most valamennyiünk otthonáért, Földünkért, amelyből csak egy van!

Tavalyi adatok szerint az emberiség úgy él, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésére. Hatalmas ökológiai lábnyomunknak számtalan következménye van, ezért a negatív emberi hatás csökkentése elengedhetetlen bolygónk védelmében.

Első lépésként kezdjük a legegyszerűbb és legkézzelfoghatóbb dolgokkal, hiszen már azokkal is óriási eredményeket érhetünk el. A környezetvédelmi világnap alkalmából a WWF Magyarország elsősorban a műanyag használatának mérséklésére szólít fel mindenkit.

Az utóbbi hetekben megjelent európai uniós javaslat kivonná a forgalomból a tíz leggyakoribb, egyszer használatos műanyag tárgyat, egyes műanyagok mennyiségét pedig korlátozná. A javaslat a gyártók eddiginél nagyobb felelősségére is felhívja a figyelmet, és sok esetben az ő kezükbe helyezné a hulladékkezelést, a figyelemfelhívó kampányok szervezését. A lépés komoly látványos haladás lehet, miközben máris megkezdődött a javaslat módosítása, gyengítése. A WWF síkraszáll a javaslat mellett, további kiegészítését szorgalmazza, sőt, a nemzetközi természetvédelmi szervezet örömmel fogadna a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezményhez hasonló keretrendszert, amely a műanyag-problémakört világméretekben kezelné.

Az európai uniós javaslat hatással lenne a nemzeti szabályozásokra, elvégre a kellő hatás elérése céljábó a központi keretszabályozást az egyes tagállamok jogrendjébe kell ültetni. Néhány ország hazai szabályozását tekintve máris elindult a helyes úton, és intézkedett a műanyaghasználat csökkentésére. Ilyen például az egyszer használatos műanyag zacskó, táska betiltása: Francia- és Olaszország, továbbá Kenya máris vállalta. Az afrikai ország fogadta el a legszigorúbb jogszabályt: a műanyag csomagolóanyagok használatát börtönnel is sújthatják.

Mi magunk is sokat tehetünk akár ettől a perctől, ha az eddiginél tudatosabban szeretnénk élni és fogyasztani. Nincs idő a halogatásra.

Évente 12 millió tonna, csak évszázadok múltával lebomló műanyag hulladék ömlik az óceánokba, miközben az élővilág épusztulását okozzák: a tengeri teknősök például medúzának nézik a vízben lebegő műanyag zacskót, megeszik, majd megfulladnak tőle. De a nagyobb tengeri állatok gyomrát is kitölti a műanyag, melynek következtében éhen is halhatnak. Emellett a műanyag bomlása közben kioldódó anyagok is komolyan veszélyeztetik a tengerek ökoszisztémáját. Ne feledjük: tengereink az általunk belélegzett oxigén felét adják, és a kibocsátott szén-dioxid negyedét elnyelik, így nem csupán az ott élő fajok, de az emberek számára is rendkívül fontosak. – A kioldódott anyagok, illetve a műanyagdarabkák – bejutván a tengeri élőlények táplálékláncaiba – végül az emberi szervezetben kötnek ki. Ha a jelenlegi szennyezési áradat nem csökken, akkor becslések szerint – súlyát tekintve – 2050-re több lesz a műanyag az óceánokban, mint a hal.

Az emberiség kötelessége (önmaga, fennmaradása végett) a jelenlegi, már régóta tarthatatlan állapot megváltoztatása. Át kell alakítanunk a fogyasztási szokásainkat: leginkább műanyagból – csomagolásból, palackból, szatyorból stb. – kell a mostaninál sokkal kevesebbet használnunk. A legtöbb hulladékot az európai és észak-amerikai országok termelik: évente 8 milliárd műanyag zacskó köt ki a szemétben csak az Európai Unió tagállamaiban. Az emberiség műanyagéhsége becslések szerint további ötödével fog növekedni 2021-ig.

A dánok és a finnek évente átlagosan négy zacskót használnak, a lengyelek, portugálok és szlovákok 450-nél is többet. A fenntartható életet elkezdhetjük mi magunk, apró lépésekkel. Ez a minimum, amit megtehetünk, és amit meg is kell tennünk. Hiszen csak ez az egy bolygónk van.

Képek: Greg Armfield és Brent Stirton / Getty Images)

Így lehetne megtisztítani tengereinket, óceánjainkat: a Der Spiegel videója; tessék kattintani!