Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az országot várja vendégségbe Siófok kikötője

Az országot várja vendégségbe Siófok kikötője
(Tudósítónktól)

Hazánk legszebb helyeit, különlegességeit és értékeit mutatja be fesztivállal június 9–10-én a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) Siófokon. A várossá előlépésének 50. évfordulóját az idén ünneplő Siófok ad ugyanis (ismét) helyet a nemzeti regattának: ötvenegy, magyarországii település kel barátságos versenyre a Balaton vizén.

A nyár balatoni fővárosában harmadszorra rendezi meg a Balatoni Hajózási Zrt. Siófok város támogatásával a vízijármű-versenyt, amely kétnapos fesztiválon hozza össze az ország minden részéből benevező településeket. Június 9–10-én a vitorlás csapatok – számos hírességekkel, sportolókkal, művészekkel a fedélzetükön – egyforma hajókkal és profi kormányosok vezetésével barátságos vitorlásversenyen vesznek részt. A Sió-csatorna torkolatában sárkányhajós futamokon húzzák az evezőt a helyi és vendég települések csapatai.

A vízen és szárazon is zajló megmérettetésből az evés-ivás sem maradhat ki: a falvak és városok bemutatkozó standjainál a versenyzők helyi specialitásokat is elkészítenek, szakértők és a közönség értékelik a finomságokat.

A kétnapos fesztiválon a Balaton-régió meghatározó települései mellett még további 36 vesz részt Debrecentől Zalaegerszegig, Gyöngyöstől Mohácsig – megmutatva: a vendégváró Balaton mindannyiunk közös, nemzeti kincse.

Siófok kikötője régóta az a hely, „ahol a Balaton kezdődik”. A mólókkal kiépített hajókikötő 1864 óta üzemel, a rendszeres hajójáratokat is 154 esztendővel ezelőtt kezdték meg a legendás Kisfaludy gőzössel. A járatok és a kompok ma is nélkülözhetetlen közlekedési eszközök, a tavi hajózás azonban kikapcsolódási lehetőségként is egyedülálló élmények kínál. A sétahajók Siófokról az idénynyitó hétvégén délelőtt tíztől este hatig rendszeresen kifutnak. Az egyórás utazásokat, amelyek páratlan nézőpontból mutatják meg a Balaton és a környező táj látványosságait, ezen a hétvégén stílszerűen a „Nemzeti Regatta” néven bejegyzett, 120 személyes hajóról tekintheti meg a nagyérdemű. A szombat délutáni Varázshajót követően este a Siófok katamarán fut ki, amelyet a tánczenék kedvelői vehetnek birtokba bulihajóként.

A települések balatoni fesztiváljáról bővebben itt olvashat, tessék kattintani!