Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Köpönyegforgató Orbán: lelkes szovjetüldözőből lelkes oroszhívő

Köpönyegforgató Orbán: lelkes szovjetüldözőből lelkes oroszhívő Köpönyegforgató Orbán: lelkes szovjetüldözőből lelkes oroszhívő

A vasfüggöny lebontása óta Orbán Viktor tett szert a legnagyobb hatalomra Magyarországon – megállapítással közöl hosszú elemzést az utóbbi évtized viharos és rendszerszerű átalakításáról a Bloomberg hírügynökség. Tényként adja közre azt is, hogy kitűzött tervének megfelelően illiberális állammá alakította át országát a kormányfő. Ezzel gyakorlatilag európai polgárháborút indított el, amelyben ─ miközben egyre több szövetségese lesz  ─ az Emmanuel Macronnal való éles különbség egyre szembetűnőbb. 

A Brexit, Kína megerősödése, a populizmus terjedése Washingtontól Varsóig mind azt bizonyítja, hogy Orbán jó úton halad. S nemcsak a kelet-európaiakat, de Nyugaton a szélsőséges erőket is inspirálta Orbán politikája. Nem beszélve a német belügyminiszterről, Horst  Seehoferről vagy éppen Trump elnök egykori nemzetbiztonsági stratégájáról, Steve Bannonról, aki egyenesen igazi hősnek nevezte őt. A cikk átfogóan értékeli eredményes gazdasági intézkedéseit, amelyek összességében növekedéshez és béremelésekhez vezettek, noha, jegyzi meg, elharapózott a korrupció. Másrészről hatalmát bebiztosította az igazságszolgáltatás és a média felől is, s eközben fojtogatja a civileket, aminek következtében Soros agyőt intett, és a minőségi egyetemi oktatást – tekintve a CEU-t – Bécsbe száműzi. S tud egyáltalán tenni valamit az Európai Unió? Lengyelországhoz hasonlóan megvonhatják a szavazati jogunkat, de ennek aligha lesz tényleges következménye, hisz’ az érintettek kölcsönösen megígérték, élnek vétójogukkal. Aminek hatása lehet, az a 2020-i uniós költségvetés megnyirbálása. A baj az, hogy 8 éven át aludtak az uniós volánnál ülők, és eközben Orbán akadálytalanul megvalósíthatta tervét, az illiberális társadalmat.

A The Economist Orbán varsói látogatásából vont mérleget, megállapítva, hogy a 18- században a magyar─lengyel két jó barát az oroszok ellen vívta közös és dicső harcát, most épp ennek a fordítottja történik, hisz együtt bontják szét a liberális demokráciát, s vívták ki az Európai Bizottság haragját. Emlékeztet Jarosław Kaczynsky elhíresült mondatára 2011-ből, amely szerint eljön az az idő, amikor Varsóból is Budapest lesz. A szerkesztőségi cikk szerint Orbán még ennél is tovább ment, méghozzá lefelé csúszva az autokrácia útján. Ami végül ahhoz vezetett, hogy Soros is jobbnak látta továbbállni, s Berlinbe áthelyezni központját.

Lengyelország is efelé tart, hisz például pár napja a rendőrség egy Karl Marxról szólt konferenciát szállt meg ellenőrzés céljából, később a belügyminiszter bocsánatot kért. A The Economist szerint, sem a 7-es cikkely, sem az új uniós büdzsé tervezett változtatása nem hoz eredményt a két ország vétójoga miatt. S amúgy is, Orbán Viktor most aratott földcsuszamlásszerű győzelmet, a Jog és Igazságosság Pártja pedig messze a legnépszerűbb Lengyelországban. Ráadásul ők egymást is támogatják, megerősítik. Miért váltana hát irányt Kaczynski?  

Miként egykoron Richard Nixonnak, akként most Orbán Viktornak is van egy listája az ellenségeiről – címmel ír a Newsweek elemzést arról, hogyan üldözték el Sorost végleg a szülőhazájából. Nixon listájára olyanokat írtak fel, mint Paul Newman színész vagy éppen a Pulitzer-díjas Mary McGory. Orbán listáján „Soros zsoldosai” szerepelnek fel. A Soros-ellenes kampány antiszemita felhangjait ez az írás is egyértelműsíti. Még két videóanyagot is beágyaztak a szerzők a cikkbe: az egyikben a Nyitott Társadalom Alapítvány közép-európai vezetője értelmezi nemcsak a civil szervezet, de az általuk érintett tömegek üldöztetésének hangulatát, a másikban pedig amerikai archívumból előszedték azokat a vallomásokat, amelyekből kiderül, milyen aljas eszközökkel igyekezett Nixon koholt vádak alapján lejáratni az ellenségeit. Hozzáteszi, eredménytelenül. Mindenesetre több mint szimbolikus, hogy 20 év után Soros kénytelen volt kivonulni Magyarországról. A Newsweek tudósítójának elmondták, a magyar kormánynak egyáltalán nem fáj a szíve Soros távozása után.

Töméntelen a Soros elüldözését ismertető cikk a nemzetközi médiában, így a CNN is nyomatékot adott az ügynek, megszólaltatva újságírót, politikust és kormányzati szereplőt egyaránt a hangos anyagában. A CNN elsősorban arra a köpönyegforgatásra építette fel tudósítását, hogy a szovjetek egyik leglelkesebb üldözőjéből, Orbán Viktorból, miként lett az oroszok egyik leglelkesebb híve. Az ehhez kacsolódó írásos anyagban ellenben sokrétűen árnyalja, mi vezetett az illiberalizmus totális győzelméhez és Soros kiseprűzéséhez. Kezdve az utóbbi hónapok uniós szankcióinak várható következményeivel. A kormány szóvivője tegnap e-mailben is megerősítette a CNN-nek, hogy Soros migránsokból álló kontinenst, és migráns-Magyarországot akar teremteni. Azt a Sorost üldözték el, aki 1984 óta segíti az országot: ételt osztott iskolásoknak, az egészségügy modernizációját segítő programokat támogatott és a 2008-i globális válság idején is 8,6 millió dollárral segítette a gazdaságot. Egy olyan emberről van szó, aki 25 milliárdos vagyonából tavaly 18-at fektetett alapítványi programokba világszerte.