Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bernstein Kaddish-szimfóniája a pesti nagy zsinagógában

Bernstein Kaddish-szimfóniája a pesti nagy zsinagógában
Tóth Tibor

A hit, az imádság és a zsidóság fontos kérdései elevenednek meg a Nemzeti Filharmonikusok június 21-i koncertjén. Az éppen 100 évvel ezelőtt született Leonard Bernstein amerikai zeneszerző és karmester John F. Kennedy elnök emlékének ajánlotta az 1963-ban komponált III. szimfóniáját, amelynek különleges bemutatójára készül a Nemzeti Filharmonikusok Hamar Zsolt karmester vezényletével. A hangverseny színhelye a budapesti, Dohány utcai Zsinagóga.

A karmesterként világhírűvé vált és számtalan korszakalkotó zenemű alkotójaként ismert, száz esztendeje született Leonard Bernstein „Kaddish” szimfóniájának kompozíciója a zsidó gyásszertatás felépítését követi. Témája a holokauszt, zenei stílusában megjelennek a Bernsteinre jellemző eklektika, az erős és érzelem alapú kifejezésmód, a tizenkét hangú kompozíciós technika és a jazz-elemek. A ritkán hallható művet a csodálatos szoprán, Sümegi Eszter (jobb oldali kép - Emmer László ügynöktől) tolmácsolásában hallhatja majd a közönség, az élményt pedig Dunai Tamás színművész narrációja teszi még teljesebbé.

A hangverseny másik darabja Darius Milhaud kantátája, az Ani maamin. A cím jelentése magyarul: hiszek. A francia zeneszerző a magyar származású Elie Wieselnek a koncentrációs táborok borzalmait megörökítő szövegeit zenésítette meg 1972-ben írt művében. Benne a hit örök kérdéseiről is szól, amelyet mindenki a maga módján igyekszik megválaszolni – isten és az ember felelősségéről. A darab narrátora Lisztes László lesz.

Az egyedülálló művészeti eseményen közreműködik még a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkara (karigazgató: Sapszon Borbála, Sapszon Ferenc).

Tovább információk a hangversenyről itt, tessék kattintani!