Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Drónokkal ellenőrzik a bécsi erőművek kéményeit

Drónokkal ellenőrzik a bécsi erőművek kéményeit
EuroCommPR*Bécs

A Wien Energie újszerű kezdeményezése részeként ipari drónokkal ellenőrzik a szél- és naperőműveket, valamint a hőerőművek kéményeit Bécsben. Így senkinek sem kell a magasba másznia, ráadásul az eddiginél jóval rövidebb időre kell leállítani a létesítményt. (Nyitó képünkön a Steinriegel szélerőmű-park; Wien Energie / Hofer)

Smart Drone Inspection a neve a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie legújabb kezdeményezésének: drónok végzik a hőerőművek kéményének valamint a szél- és naperőművek biztonsági ellenőrzését. Az ipari drónokra nagy képfelbontású kamerákat és szenzorokat szerelnek, amelyek rengeteg képet és adatot rögzítenek, illetve továbbítanak a vizsgált létesítményekről. Az így keletkező nyers adathalmazt szuperszámítógépek és algoritmusok segítségével egy elemző alkalmazás, mesterséges intelligencia automatikusan hibák és meghibásodások után kutat a felvételeken, amelyeket továbbít a Wien Energie-nek.

A bécsi energiaszolgáltató, valamint a Skyability és a Birds.ai startup közös fejlesztésének köszönhetően így senkit sem kell felküldeni a magasba, hogy átnézze a kéményt vagy a szélerőművet, és minimalizálható a leállási idő is.

A Smart Drone Inspection tavaly bejutott a bécsi energiaszolgáltató által meghirdetett innovációs verseny győztesei közé. A verseny lényege: a Wien Energie nagy jövő előtt álló, kezdő cégekkel működik együtt, hogy segítségükkel felpörgesse a termékfejlesztést. A feltörekvő vállalkozásoknak pedig egy nagy cég teljes infrastruktúrája és forrásai állnak rendelkezésükre, hogy kidolgozzák és piacra vigyék termékötleteiket.

Smart drón tesztelése (Wien Energie, Dimo Dimov)