Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egy híján tizedszer vittek adományt moldvai csángóknak a győri városvédők

Egy híján tizedszer vittek adományt moldvai csángóknak a győri városvédők
(Tudósítónktól)

(A győri Arrabona Városvédő Egyesület honlapján megjelent írás rövidített, szerkesztett változata) Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen városvédő feladataink mellett olyan nagyszerű ügyet szolgálhatunk, mint a moldvai csángó-magyar anyanyelvi oktatás segítése. Missziónkat, mely immár kilencedik éve tart folyamatosan, évente több segélyutat magában foglalva, időről-időre kegyes adományozók segítik.

Minapi útunkon a győri Péterfy Sándor Evangélikus Iskola és Óvoda mintegy száz darabból álló, iskolapadból és a hozzájuk tartozó székekből álló adományát juttattuk el Rekecsin és Klézse települések magyar oktatási intézményeibe. Hálával és köszönettel tartozunk Horváth Péter rábaszentmiklósi építési vállalkozónak, aki saját költségén, teherautójával az iskolabútorokat velünk a helyszínre szállította. Az iskola felszerelések válogatásában, ki- és felrakodásában egyesületünk aktivistái segédkeztek. Az adomány nagyobbik részét Farkaslaka és Kecset községek általános iskoláiba szállítottuk, ahol minden eszköz igen hasznosnak bizonyult.

A segélyszállító útra elkísért minket Pió Márta televíziós újságíró, megörökítendő a történteket, mindenekelőtt azt, hogy mekkora szükség van a nyelvét, magyarságát csak igen nagy erőfeszítésekkel megtartani képes moldvai csángó magyarság oktatását segítő eszközökre, berendezésekre.

Moldva túl van a történelmi Magyarország egykori határán is, az ottani magyar kolónia pedig sok hullámban, évszázadok alatt, békés körülmények között jött létre és gyarapodott, őrizve eleink szokásait, kultúráját, gyönyörűséges magyar nyelvét. Mára a csángók körülményei – a szomszédok rosszul értelmezett nacionalizmusa és a globalizáció miatt – drámai módon és mértékben megváltoztak. Ahol még néhány évtizede is kizárólagos volt a magyar szó, ott ma jóformán csak az idősek körében hallható. A régi szokásokat, velük együtt a több évszázados, ha tetszik, évezredes hagyományt újra meg kell tanítani a mai nemzedékeknek. A napjainkban mintegy hatszázezres moldvai magyar közösségből jó, ha százezren beszélnek ilyen-olyan szinten magyarul. Nem szabad elveszíteni őket a nagy magyar család kárárak, a fogyást legalább meg kell állítani.

Az Arrabona Városvédő Egyesület (AVE) önkénteseinek minden eddigi segélyszállító útja sikerrel járt: sok millió forint értékű tanszer, -eszköz jutott célba, oda, ahol a legnagyobb a szükség rá. Ezek után is arra kérünk, biztatunk minden honfitársunkat, hogy segítse a moldvai magyarokat, adományozzon, cselekedjék; szeptemberre újabb adománygyűjtést tervezünk – zárul az AVE honlapján megjelent beszámoló.