Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tettre kész töltő: Mophie powerstation USB-C XXL

Tettre kész töltő: Mophie powerstation USB-C XXL
Krizsán György

Szeretem a bemutatandó eszközöket kézbe venni, megnézegetni. Ez az eszköz ennek köszönheti, hogy vele kapcsolatban már az első benyomásom is nagyon kedvező. Amikor kivettem a dobozból és megfogtam, akkor derült ki, hogy ezt valami fantasztikus kézbe venni. Csodálatos a fogása. Tudom, hogy nem autóbusz-kapaszkodóról vagy teniszütőről írok, de egy powerstation-t is sokszor fogunk meg, hiszen arra termett, hogy magunkkal vigyük a táskánkban vagy esetleg retikülünkben.

Az érzés meg is csalt rögtön, azt hittem, hogy egy tenyérbe illő, az ujjaim felé vékonyodó eszközről van szó. De nem. Ez egy egyébként jó vastag, nehéz és teljesen párhuzamos oldalú doboz, csak jól van csomagolva. Ez pedig rettenetesen sokat számít, könnyebbnek és vékonyabbnak érzem, mint amilyen. Nem egy műanyag valamit kell fogdosnunk, ami hol kicsúszik az ember kezéből, hol meg a hőfoka nem megfelelő és így kellemetlen tapintani. Nos, ez tökéletes.

Eddig a külcsínről, most jöjjön a belbecs. A kézbe illő dobozban egy nagy akkumulátor rejlik, amelynek 19 500 mAóra a meghirdetett kapacitása. Sokan ezt 20 000 mAh kapacitással árulnák, az 500 milliamper-órával a jelenlegi maximum alá ajánlás azt hiteti el velünk, hogy ez egy pontos érték és ezt viszont tudja. Mit is jelent ez? Telefonjaink akkujánál 20-40 szer nagyobb kapacitása van, a noteszgépek akkujához képest pedig három-tízszeres kapacitást kínál. Azért ilyen nagy a különbség, mert manapság elég tág határok közt változik az egyes eszközök akkujának kapacitása. Mindenki nézze meg, hogy a készülékére mi van írva és annak alapján számolja ki, hogy hány töltést tudna ezzel az eszközzel elérni. Ne tessék mind a 19 500 mAh-t kalkulálni, vannak vesztességek is mindkét oldalon, így 15-16 ezer mAh-ra számíthatunk ami végül bemegy a kütyünk akkujába.

Vegyük kezelésbe. Először is fel kell töltenünk. A dobozban töltőt nem találunk, de bármely eszközünkhöz úgyis van töltő, azzal nekiláthatunk a töltésének. Tölteni lehet az USB-C és az USB-A porton keresztül egyaránt. A készülékhez kapunk egy USB-C–USB-C kábelt és egy USB-C–USB-A kábelt. Gyakorlatilag ez minden egy kis „Hogyan kezdjük?” füzetecskén kívül. A használati utasítás az internetről letölthető, mely számos nyelven megtalálható a cég honlapján – sajnos magyarul még nem.

Tölthetjük a noteszgépünkről is, célszerűen, amikor az a hálózathoz csatlakozva töltődik. Többször hangsúlyozza a kezelési utasítás, hogy USB-C csatlakozós noteszgépet ne csatlakoztassunk a powerstation USB-A csatlakozójához. Az USB-C port esetében a két eszköz meg tudja beszélni az áramellátás irányát és mikéntjét. Miközben a powerstation USB-C csatlakozóján száguldanak az elektronok az egységbe, az USB-A csatlakozón keresztül csatlakoztathatunk hozzá egy kütyüt, amely töltésre vágyik. Ekkor a powerstation a kütyüt táplálja először, majd miután az megtelt, akkor csorgatja a kapott villanyt a saját akkumulátorába. Az USB-C bemeneten keresztül 3 óra alatt fel lehet tölteni. Amikor feltöltődött, akkor a rajta levő kis gomb benyomásakor négy LED gyullad fel. Azután hamar el is alszik, nehogy a LED-ek amúgy csekély kis fogyasztása is csökkentse a rendelkezésünkre álló akkumulátor kapacitást. Amikor már csak egy világít, akkor célszerű nekilátni a töltésnek, nehogy energia nélkül maradjunk.

Miután feltöltődött, akkor jött el a jó világ, mert tempósan tölti a mobilomat, sokkal gyorsabban, mint amikor az autó USB-jén keresztül próbálom felvillanyozni a telefonomat. Igen, a kimenete is nagyáramú, nem csak a bemenete. Az USB-C porton 30 W-ot tud kiadni, az USB-A porton pedig 12 W-ra számíthatunk.

Mindent összefoglalva a kezdeti kellemes benyomást semmi sem csökkentette a pár napos strapa alatt, ajánlom mindenkinek a készüléket, amikor tetemes mennyiségű többlet energia hordozására van szükségünk.