Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Képes utasbiztosítási termékismertetők segítik az összehasonlítást

Képes utasbiztosítási termékismertetők segítik az összehasonlítást
(Tudósítónktól)

Az utazási idény közeledtével megélénkült az utasbiztosítások iránti érdeklődés is. Egy uniós irányelvnek köszönhetően az ügyfelek eligazodását a széles választékban már egységes, könnyen érthető, piktogramokkal ellátott terméktájékoztatók is segítik, függetlenül attól, hogy utazási irodában vagy online csatornákon tájékozódnak – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Az új terméktájékoztató rövid, közérthető és jól összehasonlító formában foglalja össze, hogy mire terjed ki az adott biztosítás és mire nem, hol érvényes, vannak-e korlátozások a fedezetben, mikor és hogyan kell fizetni, mi a kockázatkezelés kezdete és vége stb. Az összehasonlíthatóságot segíti, hogy az azonos tartalom mellett ugyanazok a piktogramok jelennek meg minden terméknél.

A hivatalosan biztosítási terméktájékoztatónak nevezett ismertető arra a központi gondolatra épül, hogy minden biztosítási termék legyen tájékoztatási tartalmú, függetlenül attól, hogy Az ügyfél milyen értékesítési csatorna közvetítésével találkozik vele.

Így az utasbiztosításokat értékesítő utazási irodáknak is új feladatokat ad, habár ők a biztosítási termék értékesítésével kiegészítő tevékenységként foglalkoznak, és nem minden esetben tartoznak az új szabályozás hatálya alá. Ennek megfelelően a többi csatornától is elvárt módon kell tájékoztatást adniuk a biztosítási termékről.

A biztosítók termékismertetői február vége óta folyamatosan jelennek meg az utazási irodáknál, még ha a változatos termékcsoportok kihívás elé állítják is a piaci szereplőket. Tekintettel az értékesítési csatornák közötti azonos feltételekre, a termékismertetőket az online biztosítást kötő ügyfelek számára is elérhetővé kell tenni. Az utasbiztosítások esetében kiugróan magas az online értékesítés aránya. A nem életbiztosítási ágazatban összességében az arány 16,6 százalék volt, az utasbiztosításokat tekintve az elektronikus csatorna aránya elérte a 74 százalékot az alkuszi és többes ügynöki értékesítésben. – Tavaly az utasbiztosítási piac díjbevétele 12 500 millió forintra rúgott.