Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fenyő kontra Gyárfás: Kinyílhatnak a dossziék

Fenyő kontra Gyárfás: Kinyílhatnak a dossziék
Horváth Kálmán

Újsághír: Őrizetbe vették Gyárfás Tamást, az úszószövetség volt vezetőjét. A gyanú szerint ő rendelte meg a VICO cégbirodalom tulajdonosa, Fenyő János megöletését. Sajtóinformációk szerint Gyárfás Tamás részletes vallomást tett, de tagadta a bűncselekményt. A gyilkosság 1998. február 11-én történt. (Illusztráció: Die Zeit)

Írásban üzen Kaisinger Gabi, hogy igazunk volt. Gabival a „Hajnali Krimi” bűnügyi magazint írtuk-szerkesztettük, életünkből másfél évtizedet töltöttünk rendőrök, mentők, tűzoltók, kurvák, hajléktalanok életének bemutatásával. Magyarországot alulról néztük, és szinte észrevétlenül, magunk is egyre lejjebb és lejjebb csúsztunk.

Bűnözők, ügyvédek fenyegettek, többet jártunk bíróságra, mint sajtótájékoztatóra, nem a fizetésünk, mert az nem volt, hanem a megtakarításunk ment a perköltségre, az esetleges kártérítésre.

Igazándiból nem a pénz, hanem az érdeklődés tartott életben minket, soha senkitől sem kaptunk támogatást, hirdetést, az olvasók megvették az újságot, tetszett a tartalom, legközelebb megint megvették. Egyik nagy történetünket 2004-ben publikáltuk, rendőrségi forrásaink, akkor csepegtették a tutit, hogy megvan a gyanúsított, az igazi felbujtó, Fenyő János gyilkosságának kitervelője. Mondták a nevet, és a gyomrunk görcsbe rándult. Tudtuk, kiről van szó, és azt is tudtuk, hogy mekkora kockázat lenne megnevezni. (Fenyő János fotósként kezdte, videókölcsönzéssel folytatta, és a Nap-kelte című tévéműsor tulajdonjogi vitájában csúnyán összeveszett Gyárfás Tamással).

Éreztük, ha lapot terítünk, ránk borítják az asztalt, bizonyítékot követelnek, a rendőrségi informátorok megnevezését. Jobb hiányában a maszatolást választottuk, leírtuk, hogy az ügyben egy tekintélyes, a médiából ismert közszereplő a gyanúsított, majd felsoroltunk öt nevet, Princz Gábortól Gyárfás Tamásig, hogy vélhetően köztük található a tettes.

Szerénytelenül még önmagamat is feltettem a listára, megemlítve, hogy ismertem az áldozatot, haragudtam rá, ellenemre csak az szólt, hogy hogy néhány gombfoci-csapaton és a szülői házon kívül nem rendelkeztem vagyonnal, márpedig a merénylet kiterveléséhez és végrehajtásához tőke kellett. Ettől függetlenül vagy éppen ezért a sok hamis gyöngy közé sikerült elrejtenünk a valódit, és a történetet, feltételezve, hogy igaz, tényszerűen ábrázolni.

Később, persze, találtunk más érdekességet, a szenzáció helyébe egy másik szenzáció tolakodott, miközben az egyszer már beharangozott és várt gyanúsítás elmaradt. Sejtettem, hogy miért. Gyárfás, és az általa vezetett Nap-kelte kezdetben a rendszerváltást jelképezte. Az őszinte beszédet, a vélemények ütköztetését.

Az 1989-től húsz éven át sugárzott reggeli műsor ismertette meg az országgal a politikusok új generációját. Ebben a világban Antall József a parlamentben, Csurka István és Torgyán doktor az övéi között, Orbán Viktor a Nap-keltében érezte jól magát.

Gyárfás médiája tette népszerűvé a Fideszt, 1998-ban a frissen megválasztott miniszterelnök eső dolgaként, a Nap-kelte kamerái előtt edzett együtt az élvonalba följutott Nyíregyháza focistáival. Aztán 2006-tól, az egyre érezhetőbb szocialista hang miatt, a Fidesz kivonult a stúdióból, és a féloldalassá váló műsor hamarosan megszűnt. Sokan azt hihették, hogy a 2010-i kormányváltással folytatódik a haragszomrád, de Gyárfás, a nemzetközi úszószövetség tisztségviselőjeként, kiengesztelésként, világversenyeket „hozott” Magyarországra, és Orbánnal együtt kilincselt a Labdarúgó Európa-bajnokság megrendezéséért.

Mostani előállítását sokan egy hirtelen előkerült magnófelvétellel magyarázzák, amely szerint ezen Gyárfás – tőle szokatlanul óvatlanul – beszél Fenyő eltüntetéséről. Lehetséges ez a feltételezés, és az is, hogy várni kellett az országgyűlési választások hivatalos lezárásáig. Mert elképzelhető, hogy a rendőrség minden terhelő anyagot összegyűjtött Gyárfásról, de senkinek se legyenek kétségei, Gyárfásnak is megvan a maga dossziéja ellenségei, illetve barátai viselt dolgairól.

Az Elios-ügy, a csengeri háztartásbeli ezermilliárdjai, az utazó drágakövek mellé nem fért el több balhé. A dossziéba belepillantva, még az is elképzelhető, hogy az ügyészség nem tartja megalapozottnak a vádemelést, és szabad lábra helyezi az őrizetest.

Én pedig visszaírhatok Kaisingernek: Gabikám, örülök neked…