Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Firenzében matekoznak a magyar lányok

Firenzében matekoznak a magyar lányok
Rusznák Gábor

Április 9–15. között Kocsis Anett, Vankó Miléna, Kerekes Anna és Janzer Orsolya Lili képvisel hazánkat az Európai Lányok Matematikai Olimpiáján Firenzében. Két versenynapon 3–3 megoldandó feladat vár rájuk, amelyhez nem a száraz, elméleti matematikai tudást, hanem a megoldáshoz vezető ötletes eljárásokat díjazza a zsűri.

A minden évben más országban megrendezett EGMO (European Girls Mathematical Olympiad) az egyik legnevesebb középiskolai matematikai verseny, amely szeretné felkarolni és további fejlődésre ösztönözni földrészünk fiatal matekzsenijeit. Tavaly a magyar lányok két arany- és két ezüstéremmel tértek haza, csapatban pedig 33 európai ország közül a 3. helyet érték el.

A csapat tagjai az Infovilágnak nyilatkozva mind arról beszéltek, hogy a verseny lényege nem az elért helyezés, hanem annak az újszerű, kreatív gondolkodásmódnak az elsajátítása, amivel az egyes feladatokat megközelítik. Bár felmenőik között matematikusok is akadnak, szó sincs arról, hogy valamilyen szülői nyomásnak engedve fordultak volna a sokak által „utálom” kategóriába sorolt tantárgy felé, ellenkezőleg, ők maguk kértek segítséget a továbbfejlődéshez.

„Nem az a célunk, hogy valaki bemagolja a másodfokú egyenlet megoldó képletét, hanem hogy működő módszereket találjon olyan, nagyon is gyakorlati feladatokra, mint például a hazai médiában jelenleg népszerű választási matematika. Ilyen szakemberekre lesz szükség a jövő munkaerőpiacán a csapatot támogató Morgan Stanleynél és a hozzá hasonló világcégeknél  – mondta az Infovilágnak Nagy Zoltán Lóránt, aki Fekete Panna csapatvezetővel együtt felel a versenyzők felkészítéséért.

A munkaerő-piaci trendek alapján jelenleg a STEM-szektorban, vagyis a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai területeken számíthatnak a legbiztosabb elhelyezkedésre a fiatal munkavállalók – mondta el Molnár-Sáska Gábor, a Morgan Stanley, a világ egyik nagy (ha nem a legnagyobb) pénzügyi szolgáltatója kockázatelemzési osztálya kvantitatív részlegének vezetője. Mind a szponzor, mind a versenyzők és felkészítő tanáraik bíznak egyébként abban, hogy a matekolimpián látottakhoz hasonló feladatok szélesebb körben is elterjednek a hazai matematikaoktatásban.

FRISÍTÉS: 

Európa 6. legjobbként végeztek a magyar lányok a matematikai olimpián

Az Európai Lányok Matematikai Olimpiája, vagyis az EGMO csupán nevében „európai”, ugyanis számos Európán kívüli ország is részt vett a versenyen. A legjobbak egyéni eredményeik alapján arany-, ezüst- vagy bronzérmet nyerhetnek, az összesített pontszám alapján az országok is versengenek egymással.  A magyar gimis lányok - Kocsis Anett, Vankó Miléna, Kerekes Anna és Janzer Orsolya Lili - csapata az európai országok összesített pontversenyében hatodik lett. Kocsis Anett és Vankó Miléna egyéniben bronzérmeset szerzett, Kerekes Anna és Janzer Orsolya Lili ezüstérmet nyert. A lányok a Morgan Stanley budapesti irodájának és a Bolyai Matematikai Társulat támogatásával készülhettek és vehettek részt a versenyen.