Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 30. Az év 121. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739403. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szavazni muszáj

Szavazni muszáj
Bruck András

Mint egy lezuhant repülőgép túlélői a dzsungelben, az ellenzéki szavazók úgy bolyonganak a választási rendszer útvesztőjében. Rengetegen nem tudják, kire kell szavazniuk ahhoz, hogy jövő hétfőn egy másik Magyarországon ébredjenek. Hiába a tájékoztatók, a választási rendszer nem csak követhetetlenül bonyolult, de annyira becstelen is, hogy akár egy ellenzéknek szánt szavazat is a Fideszt erősítheti. Az egész tele van undorító csapdákkal. A szabályok direkt így lettek kisakkozva, hiszen a Fidesz számára is óriási a tét: muszáj további négy évig hatalmon, s ezzel börtönön kívül tartani egy halom köztörvényest.


Így most míg az ő szavazói jól elszórakoznak, a kormányváltást akarók kétségek közt vergődnek. Ráadásul az ellenzéki pártok is felháborítóan viselkednek a győzelemre esélyt adó visszalépésekkel. Bűn volt nem bojkottálni ezt a választási torzszüleményt, de ez már eső után köpönyeg.

E gyalázatos feltételek ellenére muszáj mindent megtennünk a Fidesz bukásáért. Elvégre a saját életünkről van szó, amelynek kilátásait egészen radikális módon veszélyeztetik Orbánék. Szavakkal leírhatatlan, ami ma Magyarországon folyik; az ország tönkretétele, anyagi, szellemi erőforrásainak ellopása, elfecsérlése már az elmúlt nyolc évben is pusztító hatású volt, újabb négy Fidesz-év pedig megpecsételné az ország sorsát.

Egyrészt nemzetközi mutatók tucatja igazolja növekvő lemaradásunkat, de saját hétköznapi tapasztalataink is pontosan jelzik, hogy szinte már csak a paypass és a mobiltelefon miatt tartozunk a modern világhoz. Az élet legtöbb hétköznapi dolgában ismét évtizedekre kerültünk Európától; a Nyugat kontúrjai úgy távolodnak tőlünk, mint egy hajótörött szeme elől a fényesen kivilágított óceánjáró. Kivétel nélkül mindenben sokkal rosszabb minőségű az életünk, mint az övék, és ez akkor is így van, ha magyarok millióinak elég a Keleti pályaudvar és a vonataink komfortja, iskoláink, kórházaink felszereltsége, a kormánymédia tájékoztatási színvonala.

Folytatódó Fidesz-uralom esetén a jövő nem csak borítékolható, de a boríték már ki is van nyitva. Orbán Viktor volt olyan előzékeny, hogy bejelentette, mindenkit kikészít, aki nem esküszik fel rá és pártjára. Mivel részletek tőle április kilencedikétől folyamatosan várhatók, erről most csak annyit, hogy Magyarország újabb négy év múlva inkább fog hasonlítani Albániára, mint Ausztriára.

És hogy mi fenyeget? Ma például bejelentették, hogy a budapesti IX. kerületben felépítik azt az atlétikai stadiont, amelyet eredetileg az olimpiára szántak. De hát nem rendezünk olimpiát! Márpedig egy olyan országban, ahol lényegében nem létezik atlétika, és ahol lassan több a stadion, mint az orvos, ez nem más, mint gyarapodásként eladott tervezett pusztítás.

Ezért, aki ezen a telken inkább kórházat szeretne látni, aki nem akar egy toxikus, csak a rombolásban kiszámítható miniszterelnök uralma alatt élni, az menjen el szavazni. Menjen el mindenki, nép még soha nem állt fontosabb választás előtt, mint mi most.

Az írás eredetileg itt jelent meg.