Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Családi cégek: bizalmatlanság akadályozza a nemzedékváltást

Családi cégek: bizalmatlanság akadályozza a nemzedékváltást
Varga Péter

A családi vállalkozások tulajdonosainak még ötöde sem gondolkodik a cégeladáson a vállalatnál történő generációváltás formájaként – derült ki a BDO Magyarország (könyvelő és bérszámfejtő kft.) és az Opten (informatikai kft.) közös felmérése szerint. A legtöbben (47%) családtagnak adnák át a vezetést, és ha végül mégis külső vezető megbízására kerülne sor, a teljes körű ügyvezetéssel mindössze a tulajdonosok jó ötöde százaléka bízna meg kívülről jött szakembert.

A hazai családi vállalkozások jó része nemzedékváltás előtt áll: a 90-es években alapított cégek többségének élén álló személyek életkora immár meghaladta a nyugdíjkorhatárt. Népes csoportot alkotnak azok a középkorú vállalkozók, akik a sikeres vállalkozásukból kiszállva, váltani szeretnének, learatandó egyben eddigi munkájuk gyümölcsét.

A nemzedékváltás azonban a tapasztalatok szerint igen nehézkes, okait, valamint a tulajdonosoknak a cégátadáshoz fűződő terveit és preferenciáit most a BDO Magyarország és az Opten mérte fel mintegy 200 családi vállalkozás megkérdezésével, ahol 84%-ban maga a tulajdonos gyakorolja a cégvezetői feladatokat.

Ha eljön az ideje, a tulajdonosok háromnegyede a tulajdonlás megtartásával szeretné átadni a cégvezetést: 47 százalék családtagnak, 17 százalék cégen belüli, 10 százalék külső vezető szakembernek. Mindössze 18 százalék gondolkodik a cég eladásában.

 

A külső vezető szakember – szigorú szabályok szerinti – bevonása esetén is a többség (64%) csupán az operatív vezetői feladatok átadását tartaná szerencsésnek. A cég teljes körű vezetésének átruházását csak a válaszadók 22 százaléka tartja jó megoldásnak. További 14 százalék egyéb (főként pénzügyi vezetői) funkciók átadását véli járható útnak.

A feladatok teljes körű átadásának a tulajdonosok 85 százaléka látja valamilyen hátrányát. A többség (37%) számára a döntés mindenekelőtt bizalmi ügy, kicsivel kevesebben rossz irányváltástól féltik a céget. Minden tizedik súlyos konfliktusok forrásának tekinti a vezetés teljes átengedését.

Ha szükség van új ügyvezetőre, a kiválasztáskor a válaszadók egyöntetűen a cég szakterületét érintő tapasztalatot tartják alapvetőnek. A második fontos szempont: a vezetőnek jelentkező személy a cégen belülről érkezzék – kétharmad ezt legalább közepesen fontosnak tartja. Meghatározó az életkor is: az ideális jelölt 33–49 éves, tehát legalább 10 év munkatapasztalat áll(jon) a háta mögött.

A válaszadók fele tartja ajánlatosnak, hogy a hatékony generációváltásra felkészülésben külső tanácsadó cég is segítse a vállalkozást. A tanácsadó kiválasztásakor fő szempont, hogy rendelkezzék tapasztalattal a cég tevékenységi területén és hazai legyen.