Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az örök Svájc 

Az örök Svájc  Az örök Svájc 
Infovilág

Romantikus utcácskák, emberek, akik szeretik élvezni az élet szépségeit, divatos üzletek, modern építészet és kulináris különlegességek. Mindezen érdekességek és hagyományok Svájcban kényelmesen, akár gyalog is megközelíthetőek, mivel a múzeum közvetlenül a strand mellett található, a bevásárlóközpont pedig csak pár lépésre helyezkedik el a történelmi nevezetességektől vagy épp az ínyenc éttermektől.

Az egykori zürichi ipari negyedben a városba északról érkező vonatok útja egy viadukton keresztül vezet a Zürichi főpályaudvarra. Ezzel majdnem párhuzamosan helyezkedik el egy már használaton kívüli második viadukt. Ebben kezdte meg működését 2010 júliusában egy bevásárló- és ipari központ. Az összefutó viaduktok találkozásánál nyitotta meg kapuit 2010. szeptember 4-én Zürich első piaccsarnoka. Az egyedülálló piactéren a kereskedők az élelmiszerek teljes tárházát kínálják: friss gyümölcsöt, húst, halat, mi szemnek, szájnak ingere.

A további 36 viaduktívben számos üzlet, két étterem, szabóságok és különféle szolgáltatások csábítják a nézelődőket és ínyencségekre vágyókat. A két viaduktot 1894-ben építették, és mai szemmel fontos kortanúként mutatják be a vasút technikai és Zürich ipari fejlődését.

A „La Semaine du Goût”, azaz a „kulináris élmények hete” Romandie-ból, Francia-Svájcból származik. Az ötlet annyira jónak léátszott, hogy Svájc német területein is átvették. A kulináris hetet az idén október 8-tól 14-ig rendezik meg Luzernben, mégpedig rekordgyanús résztvevői létszámmal. Luzern kantonban és városban a vendéglátók és szállodatulajdonosok a gazdákkal, borászokkal és további termelőkkel együttműködve fantáziadús ételkreációkat varázsolnak az asztalokra, amelyeket a régióból származó minőségi alapanyagokból hoznak létre. Ez lehet például egy hamisítatlan „ínyencreggeli”, vagy például a sokféle „Templomtorony-menük” egyike.

A Grand Hotel Les Trois Rois Bázel legnevesebb, vezető szállodája. A hotel egyike Európa legrégebbi vendégfogadóinak; kínálatában minden megtalálható, amit a szállodavendégek egy ötcsillagos szálloda szolgáltatásaitól elvárhatnak. A két neves étterem, a „Le Cheval Blanc” és a „Brasserie” mellett a hotelbár is különös figyelmet érdemel. Thomas Huhn, a bár séfje kivívta magának a svájci mester és az év bárséfje címeket, majd a világ elit séfjeinek fináléjában előkelő helyezést ért el. Mindebből és a csodálatos atmoszférából egyértelműen következik, hogy a Grand Hotel Les Trois Rois több mint ideális hely egy esti koktél elkortyolásához – cheers!

Még hogy unalmas városnézés? Svájcban a legkülönlegesebb városnéző túrákkal találkozhatnak a turisták: hol hátborzongató, hol izgalmas, de mindig eredeti. Például kamaszok mutatják be Zürichet kortársaiknak „tini-túrákon”, vagy Luzernben egy piaci kofa vezeti az érdeklődőket a városon keresztül, egy hátborzongató, szellemektől és tetszhalottaktól kísért városnézés alkalmával. Történelmi villamosokon utazva fedezhetik fel a turisták Zürichen és Luzernen kívül Bázelt és Thunt is. A Sight-Jogging ajánlat Baselben ötvözi a városnézést a könnyed erőnléti edzéssel.

Hol találhatóak a legérdekesebb múzeumok, színházak vagy nevezetességek? Az új „City Guide” okostelefon-applikációk a svájci városokkal kapcsolatos kérdésekre gyors és pontos választ adnak, feleslegessé teszik a térképek és útikalauzok cipelését. Egy interaktív városnéző túra a „City Guide applikáció” segítségével gyerekjátékká válik. A rendszer szakaszonként vezet egyik állomásról a másikra. A magyarázatokat – részint rövid audio-kommentárként – az egyes látnivalókhoz szintén tartalmazza a City Guide. Számos tartalom mentődik az alkalmazásban, így nem szükséges az információkat újra és újra letölteni, valamint az internetkapcsolat is mellőzhető. Természetesen az alkalmazás minden városhoz külön rendezvénynaptárral is rendelkezik. A környék éttermei, bárjai ugyanúgy lehívhatóak, mint a vásárlási lehetőségek vagy hotelek, illetve egyetlen gombnyomással a kívánt szálloda on-line foglalási oldala is elérhető.