Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 16. Az év 107. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739389. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ormai (Auffenberg) Norbert – Dobřany

Ormai (Auffenberg) Norbert – Dobřany
Farkas József György

A negyvennyolcas forradalom kitörésének 170. évfordulóján emléktáblát kapott szülőházán, a nyugat-csehországi Dobřany kisvárosban Ormai (Auffenberg) Norbert (1813–49) honvéd ezredes, az első aradi vértanú.

Ormai Norbert csehországi német arisztokrata családban született. Tanulmányait az olmützi katonai iskolában végezte, majd 1828-ban hadapródként lépett a császári hadsereg 31. (Leiningen) gyalogezredébe. 1840-ben már hadnagyi rangban szolgált, amikor lengyel hazafiakhoz fűződő kapcsolatai miatt letartóztatták. Hét esztendő vizsgálati fogság (!) után 1847-ben tizennégy év várfogságra ítélték. Munkács várában töltötte büntetését, ahonnan az 1848. március 15-i forradalom után kiszabadult. A Batthyány-kormány felterjesztésére május elején kegyelmet kapott, majd Mieczysław Woroniecki lengyel herceg önkénteseinek századosa lett. Akkor változtatta nevét Ormai (Ormay) Norbertre.

Szeptemberben egységével részt vett a délvidéki harcokban, októbertől Kossuth Lajos mellett őrnagyi rangban őrparancsnok, majd később szárnysegéd. 1849 márciusában alezredessé léptették elő, és megbízták az 1. honvéd vadászezred szervezésével. Márciustól ezredessé és a honvéd vadászezredek főfelügyelőjévé nevezték ki. A világosi fegyverletétel után Aradon hadbíróság elé állították és augusztus 22-én kivégezték.

A prágai magyar nagykövetség által állíttatott bronz emléktáblát Balogh Csaba, a külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára, valamint Martin Sobotka, Dobřany polgármestere leplezte le közösen. Részt vett az ünnepségen Boros Miklós prágai magyar nagykövet is. Az  emléktáblán, amelyet a Tomáš Garrigue Masaryk nevét viselő főtér 112. számú házán helyeztek el, egy Ormai-portré látható és a következő cseh, magyar és angol nyelvű szöveg olvasható:

„Ebben a házban született 1813-ban Ormai (Auffenberg) Norbert, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc mártír ezredese". Zsigmond Attila magyarországi képzőművész, a tábla megalkotója, aki ugyancsak részt vett az eseményen, az Ormairól készült legismertebb portrét, Szamossy Elek 19. századi litográfiáját használta fel munkájához.

Az emléktábla leleplezése után a helyi Szent Vitus templomban megnyílt az „Ormai Norbert és az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc” kiállítás, amelyet a budapesti Magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum állított össze a helyi művelődési központtal együttműködve. Csehországban az Ormai Norbert emléktábla leleplezése volt az idén a magyar nemzeti ünneppel kapcsolatos legfőbb rendezvény. A prágai magyar diplomáciai képviselet ünnepi fogadását szintén ebben a nyugat-csehországi kisvárosban tartották meg. Az ünnepségen megjelent több száz érdeklődő – jórész a Csehország minden részéből érkezett magyarok – számára a városka főterén gulyáskóstolót szervezett a nagykövetség, a térzenét egy magyar katonazenekar szolgáltatta, és két magyar huszár állt díszőrséget az emléktábla mellett.

(Forrás: prágai magyar nagykövetség)