Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lázár a bécsi porcelánboltban

Lázár a bécsi porcelánboltban Lázár a bécsi porcelánboltban

Annak rendje és módja szerint a nemzetközi médián is átfutott Lázár János bécsi videója, méghozzá két menetben. Először csak pusztán a videóról számoltak be a lapok, aztán az osztrák reagálás a Facebookról történt letiltással együtt terjedt el hírportálok, rádiók, tv-k sokaságában, az osztrák sajtóban épp úgy, mint a németben, sőt, még orosz és ukrán beszámolókat is olvastam. (A képen: Lázár és Brauner a Konen Zeitung montázsán.)

Renate Brauner, a szociáldemokrata vezetésű Bécs nemzetközi ügyekért felelős tanácsnoka szerint az osztrákok határozottan büszkék a városukra – írja a Kronen Zeitung. Barbara Novak, az SPÖ (Ausztria Szocialista Pártja) tartományi titkára pedig arra hívta fel Lázár János figyelmét, hogy itt (mármint Bécsben) még nem vesztette el a választást, mint Hódmezővásárhelyen. Emellett pedig bocsánatkérésre szólította fel Lázárt. Reagált a bécsi főpolgármester-helyettes is, aki patrióta városlakókról szólt.

Láthatóan a tények sem zavarják Lázár Jánost, hisz’ 2011-ben még csak 8000 magyar élt Bécsben, ám az azóta eltelt hét évben csaknem megháromszorozódott, 21 ezer fölé nőtt a magyar bevándorlók száma.

Érdemes címeket kiemelni az ügy kapcsán: a szocdemeket és a szabadságpártiakat sokkolta Lázár kijelentése – írja a Heute. Lázár inzultálja Bécset – így az Oesterreich24, amely szerint Orbánék Ausztriában is kampányolnak. Epésen megjegyzi: Magyarország csak szeretne olyan lenni, mint Bécs, hisz’ Matolcsy a napokban mondta, legfeljebb 2050-re érheti utol Magyarország az osztrák életszínvonalat. A Der Standard súlyosbodó idegengyűlöletnek minősítette Lázár mondandóját. A Die Presse arra a következtetésre jutott, hogy Lázár és a Fidesz feltehetően fél, hogy a hódmezővásárhelyihez hasonló vereséggel szembesül.

Az ukrán hírportál, a Liga címében hozza, hogy rasszizmussal vádolták meg Lázár János kancelláriaminisztert. Természetesen szót ejt az ukrán nyelvtörvényről is, amelyben továbbra is fenntartásai vannak a magyar kormánynak. Utóbbiról, mint újabb fejleményről, számos központi médium és hírügynökség is beszámol.

Számos helyen közölték Keskeny Ernőnek, Magyarország ukrajnai nagykövetének (a képen) az Ukrán Híreknek, az Ukrainszki Novinyinek adott interjúját, amelyben kijelenti: Magyarország mindaddig megakadályozza Ukrajna nemzetközi kapcsolatépítését, és a NATO-tárgyalásokat blokkolni fogja, amíg nincs érdemi változtatás az ukrán oktatási törvényben. Zsarol minket? – kérdi az újságíró, aki szerint február 14-én az ukrán fél tárgyalásra hívta a magyar oktatási államtitkárság illetékeseit, de utóbbiak nem mentek el. Mire Keskeny úgy vágott vissza, hogy két nappal előtte kapták meg a meghívót és a téma sem konkrétan ez volt, ráadásul mindössze két napot hagytak a javaslatok elolvasására – folytatódott ebben a hangnemben az interjú, amelyben a diplomata végül a kárpátaljai magyarok autonómia-törekvései kapcsán oda lyukadt ki: az autonómiában nincs semmi rossz, az unióban is számos példa van erre.  

A szélsőjobbos Breitbart News Kitartás, Orbán! címmel az ugyancsak szélsőjobbos Nigel Farage brit politikus parlamenti beszédét elemezte, aki legutóbb erőteljesen kifakadt az unió büntetőintézkedései ellen, amelyekkel Magyar- és Lengyelországot sújtja, Katalónia függetlenségi törekvéseiről pedig nem hajlandó tudomást venni. Farage szerint az unió kettős mércével mér, mert az Európa-párti országban szemet huny az emberi jogok megsértése felett, eközben a jobboldali kormányokat egyfolytában ostorozza. Farage szerint nagy tévedésben vannak az uniós képviselők, hogy visszakozik a referendum eredménytől Nagy-Britannia. Nem, egyáltalán nem, igenis el akarják hagyni az Európai Uniót.

Maryland lakosai nyílt levelet írtak képviselőjüknek, Andy Harrisnak, akiről köztudott, hogy Orbán-párti és magyar lobbista – számol be a Delmarva Now, ami az „USA Today” hálózat része. Kérdőre vonják Harrist a putyini rendszert másoló és a teljes autokrácia felé haladó Orbán Viktor melletti kiállása, sőt propagálása miatt, meg azért, hogy elfojtja a sajtószabadságot, korlátozza a bíróságok függetlenségét. Miközben Harrisnek ki kellene állnia az amerikai külügy pályázata mellett, amellyel a független médiát támogatná, ehelyett bírálja a kezdeményezést, és már-már diktátort melenget a keblén.