Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megkapta öt évre szóló akkreditációját a Közép-európai Egyetem

Megkapta öt évre szóló akkreditációját a Közép-európai Egyetem Megkapta öt évre szóló akkreditációját a Közép-európai Egyetem Megkapta öt évre szóló akkreditációját a Közép-európai Egyetem

Elsőként a The New York Times adta hírül a tegnap esti órákban, hogy Orbán Viktornak a Soros elleni támadásai miatt a bezárással fenyegetett Közép-európai Egyetem (CEU) megkapta akkreditációját a következő öt évre. Michael Ignatief örömmel fogadta a hírt, elvégre az egyetem kezdettől Magyarországhoz tartozik.  

A The New York Times-cikk szerzője a „Stop, Soros!”-kampányhoz vezető utat bemutatva ír Orbán migránsellenes retorikájáról, a legkülönfélébb intézmények feletti kontroll fokozatos kiterjesztéséről, a haveri kapitalizmusról, az urambátyám-rendszer bevezetéséről és a korrupcióról, amely mind az uniós nyugati partnerek éles kritikáját idézte elő. Az intézmény vezetésének érvelése ellenére – amely szerint Soros György nem vesz részt a napi operatív munkában és irányításában – az ellene folytatott kormányzati propaganda súlyos károkat okozott az egyetem tekintélyének. Utal az írás az autokrata Orbán működése okozta fenyegetésre a liberális demokrácia ellen, s amit tetézett az a migránsellenes kampány, amelynek középpontjába Sorost állították, mint aki milliószám akarna menekülteket telepíteni Európába. Ráadásul Orbán úgy állította be Sorost, mint aki okítja és finanszírozza az autokrata kormány ellenzékét, s amiről a magyar lakosságot akarja meggyőzni kampányával. Persze az egyetem akkreditációjának meghosszabbítása nem jelenti azt, hogy ezzel véget érne a civil szervezetek ellehetetlenítésére tett kísérlet.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának benyújtott jelentésében 5 ponton is támadja a Human Rights Watch Magyarországot, mint  amelyik nem tartja magát a gyermekek jogait garantáló Egyezményhez – tekintve a szülői felügyelettel vagy anélkül Szerbiából Magyarországra érkezett menekült gyerekekkel való bánásmódot – olvasható a civil szervezet közleményében. Vagy visszaküldik a gyerekeket Szerbiába, arra hivatkozzással, hogy biztonságos ország, vagy nem vizsgálják ki alaposan menekülésük körülményeit, illetve: ha beengedik őket, akkor rossz viszonyok között és hosszú hetekig tartják őket a tranzitzónában. A legutóbbi adatok szerint 455 menedékkérő között 243 gyerek van, 19 pedig szülő, kíséret nélküli. Ráadásul a magyar kormány rendkívüli helyzetet is kihirdetett, amit azóta nemegyszer meghosszabbított, ezzel is indokolva a menekültekkel való bánásmód jogosságát. A civil szervezet öt, határ menti állomást ellenőrzött, és a tapasztaltak alapján elkészítette a Magyarországot elmarasztaló jelentést, amelyben még testi bántalmazásról, fizikai erőszakról is szó esik. Ezért a Human Rigths Watch kérdéseket és a javaslatokat intéz a magyar kormányhoz, tennivalókat szed pontokba, amelyeket ezennel be is nyújtott az ENSZ illetékes bizottságához. A menekülteken kívül a többi között a roma gyerekek oktatásához való jogát, illetve annak biztosítását is számon kérik a jelentés szerzői az Orbán-kormányon.

Az EurActiv utánközli a Der Tagesspiegelben Michael Rothtal készített interjút, amelyben az európai ügyekért felelős egykori miniszter Magyarországról nyilatkozott. Orbánéknak a civileket ellehetetlenítő törvényéről, továbbá arról, hogy Sorost olyan zsidó kapitalistaként állítják be, mint aki az illegális menekülteknek és értük dolgozik. Németország nem akarja megrontani a kétoldalú kapcsolatokat Magyarországgal, de nem mehet el szó nélkül az európai értékrend tagadása mellett.

Vajon – akárcsak Lengyelországgal szemben – akként Magyarországgal szemben is elindíthatják a 7. cikkely alkalmazásának procedúráját az európai alapjogok megsértése miatt? Michael Roth erre konkrét választ egyelőre nem tud adni. Viszont nemcsak azt tartaná fontosnak, hogy a jogállamiság megsértése miatt és a menekültválság megoldásából magukat kihúzókat az uniós támogatás csökkentésével büntetnék, hanem azt is, hogy ezzel egy időben létrehoznának a civil szervezetek működését biztosító pénzügyi alapot.

A fiatal szlovák újságíró, Ján Kuciak meggyilkolása kapcsán a média- és sajtószabadság Keleten egyre romló helyzetéről is ír a pennsylvániai Pittsburgh-Post Gazette a Bloomberg hírügynökség anyagát átvéve. Szlovákia Magyar- és Lengyelországgal összehasonlítva a 17. helyen, tehát viszonylag jó helyen állt eddig, azonban csúszik ő is lefelé a nemzetközi listán. A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezetnek a sajtószabadság nemzetközi sorrendje szerint Lengyelország az 54., Magyarország pedig a 71. helyre csúszott le a 180 országban készített felmérés adatai alapján.

A nagy-britanniai Gaming Intelligence  (Szerencsejáték-hírszerző) – számos egyéb lappal együtt beszámolt az Európai Bíróság Magyarországot elmarasztaló döntéséről, amelyben a taláros testület jogtalannak ítélte meg a Spotting Oddsra az adóhatóság által kiszabott büntetést és a versenyszabályoknak ellentmondó törvényt. Eszerint az ellenkezik az uniós joggal. A bíróság hozzátette, más uniós országokkal szemben a magyar jogszabály kifejezetten diszkriminatív. Hátterében az áll, hogy Andy Vajna kezében koncentrálódik a teljes szerencsejáték-piac Magyarországon.

Az alabamai Yellowhammer rádió és online hírportál 10 perces vallási vitája Orbán Viktor évértékelő beszédével kezdődött, amelyben idézte, hogy a magyar kormányfő szerint Európa utolsó reménysége a kereszténység, meg kell védeni az iszlamizálódástól. Harry Reeder hitszónok szerint nem az utolsó, hanem egyetlen reménye Európának a kereszténység.