Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Beilleszkedést segítő egyedülálló program – menekültek is taníthatnak a bécsi iskolákban

Beilleszkedést segítő egyedülálló program – menekültek is taníthatnak a bécsi iskolákban
EuroCommPR*Bécs

A „CORE – középpontban az integráció” című programnak köszönhetően 2018 szeptemberétől Európában elsőként Bécsben taníthatnak menekült státuszú tanárok. Az egyéves szakirányú továbbképzésen mostanáig tanári diplomával rendelkező huszonhárom szíriai, iraki és iráni származású menekült vett részt. A vállalkozni vágyókat pedig közös műhelymunka és szakmai találkozók várják.(Kép: PID/Votava Martin)

Az osztrák fővárosnak a társadalmi beilleszkedést segítő „CORE – középpontban az integráció” című kezdeményezése tanári diplomával rendelkező szíriai, iraki és iráni bevándorlóknak nyújt ingyenes szakirányú továbbképzéseket, akik vallási, nemzetiségi vagy politikai üldöztetettségük miatt Bécsben kaptak menekültstátuszt, hazájukban pedig bizonyítottan tanárként dolgoztak. Az egy éven át tartó továbbképzésen mostanáig 23-an vettek rész, ők szeptembertől bécsi középiskolákban, illetve gimnáziumokban taníthatnak majd. A kurzuson részt vevők a német nyelv mellett az osztrák tanári diplomához szükséges kiegészítő szaktudást sajátíthatják el. A továbbképzés sikeres elvégzéséhez is szükséges hospitálást pedig a programra önkéntesen jelentkező bécsi iskolákban teljesíthetik. (Kép: PID/Gökmen Projekt CORE)

Az egyedülálló kezdeményezés célja a menekült státusszal rendelkező állampolgárok gyors beilleszkedése az osztrák társadalomba, ami Bécs városának nagyon fontos, hiszen ezáltal csökken a pedagógus-, a szaktanár-hiány.  

Az Bécsi Gazdasági Ügynökség (Wirtschaftsagentur Wien) a „CORE –középpontban az integráció” által ingyenes képzéseken foglalkozik azokkal a bevándorlókkal, akik vállalkozni szeretnének az osztrák fővárosban. A képzésekre elsősorban azokat várják, akik 2015 óta Bécsben élnek, alapfokú német és felsőfokú arab nyelvismerettel rendelkeznek és a gasztronómiában, az információ-technológiában vagy bútorasztalosként (!) akarnak elhelyezkedni.

A Bécsi Munkavállalók Támogatási Alapja (waff) a már menekült státusszal rendelkezőket támogatói feladatok ellátására képezik át, így maguk is segíthetnek sorstárs honfitársaiknak. A kurzusokon az osztrák demokrácia, az emberi jogok és a nemek közötti egyenlőség alapelveit, valamint szabadidős és társadalmi tevékenységek szervezését tanulhatják meg.

A speciális, női egészségügyi témát felölelő részképzésen a résztvevők az osztrák egészségügy működését sajátíthatják el, amit a későbbiekben kisgyermekes, illetve várandós menekült nőknek adhatnak tovább.  A kurzust eddig mindösszesen 20-an végezték el.

A „CORE – középpontban az integráció” közösségi kezdeményezést 2016 novemberében Bécs város Integrációért és Sokszínűségért felelős ügyosztálya, a Fond Soziales Wien, a Bécsi Munkavállalók Támogatási Alapja (waff), a Bécsi Gazdasági Ügynökség és a Városi Iskolatanács alapította közösen uniós támogatással. A példa átvételére serkentő, az integrációt segítő programot 2016 őszén az Európai Bizottság az EU 18 legjobb kezdeményezése közé sorolta. Az integrációs program előreláthatólag 2019 szeptemberéig tart.