Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ján Kuciak meggyilkolt szlovák újságíróra emlékezett az Európai Parlament

Ján Kuciak meggyilkolt szlovák újságíróra emlékezett az Európai Parlament
Infovilág

Az ülés kezdetekor Tajani elnök egy perc csendet rendelt el a napokban megölt oknyomozó újságíró emlékére. Az EP elnöke a leghatározottabban elítélte Ján Kuciak és barátnője Martina Kušnírová meggyilkolását.

„Daphne Caruana Galizia máltai újságírót csak pár hónapja gyilkolták meg és itt egy újabb elfogadhatatlan támadás a demokráciánk alapját jelentő sajtószabadság ellen” – fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy Ján Kuciak szenvedélyesen és nagy szakértelemmel végezte a munkáját és elszántan eredt a nyomába gyanús pénzügyeknek és adócsalási eseteknek – függetlenül attól, ki volt az elkövető.

„Elfogadhatatlan, hogy egy újságírót a munkája miatt megöljenek. Szavatolnunk kell a sajtó szabadságát és azt, hogy az újságírók akadály nélkül dolgozhatnak. A szlovák hatóságoknak ki kell deríteniük az igazságot” – mondta Antonio Tajani.

A képviselők ezután egy perc csenddel adóztak Ján Kuciak és Martina Kušnírova emlékének.

Tajani elnök elítélte 100 nigériai lány Boko Haram általi elrablását és azonnali szabadon bocsátásukat követelte. Az incidenst nemzetközi humanitárius katasztrófaként jellemezte, és a terrorizmus elleni harcban szorosabb együttműködést szorgalmazott az EU afrikai partnereivel.

Az elnök tájékoztatta a képviselőket Ska Keller zöldpárti frakcióvezetőt ért bulgáriai incidensről, amikor a kormányzó párt egyik minisztere becsmérlő kifejezésekkel illette az EP-képviselőt. A bolgár kormány elhatárolódott az esettől.