Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán nem legyőzhetetlen

Orbán nem legyőzhetetlen Orbán nem legyőzhetetlen Orbán nem legyőzhetetlen

Ezzel a címmel közöl vendégkommentárt a konzervatív osztrák Die Presse Csekő Balázs Bécsben élő szabadúszó újságíró tollából. A szerző szerint a hódmezővásárhelyi polgármester-választás kimenetele, a teljes körű ellenzéki támogatást élvező független jelölt meglepő győzelme azt bizonyítja, hogy semmi sem lefutott, hiszen ennek nyomán hirtelen nyitottá vált a hat hét múlva esedékes magyar parlamenti választási versengés.

A közvélemény-kutatók által előre nem jelzett hódmezővásárhelyi eredményből kiviláglik, hogy Magyarországon számottevő valós szándékaikat eltitkoló szavazók aránya – írja Csekő. Annak magyarázatát, hogy a felmérésekben utcahosszal vezető Fidesz sokkal rosszabb eredményt ért el, a kommentátor a korrupciós botrányokban, a kormány önkényuralmi törekvéseiben és az adófizetők pénzén folytatott, költséges menekültellenes kampányban véli felfedezni. A polgármester-választás mindenesetre új dinamikát kölcsönöz a parlamenti választásnak, és az mindenképpen leszűrhető, hogy Orbán Viktor nem legyőzhetetlen – olvasható a Die Presseben.

A kommentár szerint a kormányfő környezetében most nagy sietve új kampánystratégiát próbálnak kidolgozni, amivel a saját választókat mozgósítani, az ellenzék választóit pedig bénítani tudják. Ennek az új stratégiának a megalkotása – vélekedik az osztrák lap magyar vendégkommentátora – igazi kihívás, hiszen az eddigi negatív kampány egyetlen szóra korlátozódott, arra, hogy „Soros”.

Az ellenzék számára – folytatódik a Die Presse írása – a hódmezővásárhelyi eredmény az a remény, hogy a továbbra is részben megosztott pártok összefogva reális alternatívát jelenthetnek a parlamenti választáson. A kommentátor szerint az Orbán-kormány az internetadó terve elleni, 2014-i tömeges tiltakozás óta most került a legnagyobb nyomás alá, a jelenlegi helyzet azonban kényesebb, mert a közelgő választáson a legkisebb elkövetett hiba is megbosszulhatja magát.  

A baloldali liberális világlátású párizsi Le Monde, mint az Budapestre küldött különtudósítójának a beszámolójából kitűnik, az ellenzék szemszögéből nézve valamelyest pesszimistábban ítéli meg a helyzetet, és azt hangsúlyozza, hogy Orbán Viktor, bár elvesztett egy olyan helyi választást, amelyen a baloldal összefogott a szélsőjobbal, mégis továbbra is ő az esélyese az április 8-i parlamenti választásnak. Ennek oka pedig a francia lap munkatársa szerint az, hogy a kormányfő malmára hajtja a vizet az ellenzék nem szűnő megosztottsága. 

A Le Monde idézi Kéri László politológust, aki szerint az ellenzék még ma sem tudta megemészteni a Fidesznek kétharmados többséget eredményező 2010-i választási kudarcot.

Az APA osztrák hírügynökség igen részletes budapesti beszámolójában „jobboldali konzervatívként” minősített Fideszről az olvasható, hogy a magyar kormánypártot a jelek szerint súlyosan érintette a megsemmisítő erejű hódmezővásárhelyi vereség.

A beszámoló megszólaltatja Bíró-Nagy Andrást, a Policy Solutions elemző műhely kutatási igazgatóját, aki szerint az ellenzéknek most az eddiginél magasabb célt kell kitűznie: eddig a Fidesz kétharmados többségének a megakadályozása volt a tét, ezután viszont már a győzelem. Bíró-Nagy szerint a Fidesz semmit sem tud tenni az ellen, ha az ellenzék „egységfrontot” alkot. A polgármester-választási győzelem egyfajta defibrillátorként újraélesztheti az ellenzéki pártokat – vélekedik az osztrák hírügynökségnek nyilatkozó politológus.

Mgszólaltatja ugyanakkor az APA Deák Dánielt, a kormányközeli Figyelő szakértőjét is, aki szerint az ellenzéki pártok öncsalást követnek el, ha országos jelentőséget tulajdonítanak a hódmezővásárhelyi választásnak, hiszen a parlamenti választáson pártemberek fognak indulni, nem független jelöltek.

Végül röviden arról, hogy az európai kérdésekkel foglalkozó médiabeszámolók egyik témája: az uniós ügyek szakminisztereinek brüsszeli tanácskozásán német és francia részről kiálltak az Európai Bizottság mellett a varsói kormánnyal – az igazságszolgáltatás függetlenségének lengyelországi csorbítása miatt – kialakult vitában.

„Ketyeg az óra. Az Európai Bizottság és egy sor EU-tagország nagyon aggódik a jogállamiság helyzete miatt” – idézik a beszámolók Michael Rothot, az uniós ügyek német államminiszterét. A Reuters tudósítása a viták hátterének ismertetésekor azonban kitér arra is: nem valószínű, hogy Lengyelországot megfosztanák uniós szavazati jogától, hiszen Orbán Viktor magyar miniszterelnök előre jelezte, vétójogával élve meg fogja akadályozni az ilyen irányú lépéseket.