Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Beszédnevelők ünnepe

Beszédnevelők ünnepe Beszédnevelők ünnepe
(Tudósítónktól)

Csaknem hetvenezer logopédus ünnepli 2004 óta március 6-án a logopédia európai napját földrészünkön. Az eseménysorozat fő célja Iszokratész kora, immár két és fél ezer esztendő óta változatlan: a beszédnevelés megismertetése a nyilvánossággal. Hazánk hat évvel ezelőtt csatlakozott a kezdeményezéshez. (Az illusztráció forrása: http://www.logopediepraktijkkeizerkarelpark.nl)

Az Európai Unió Logopédusainak Állandó Bizottsága (CPLOL) által javasolt idei téma: az alternatív és augmentatív kommunikáció, azaz a beszédükben vagy beszédértésükben súlyosan akadályozott emberek nem beszéden alapuló kommunikációja. Az idei logopédiai ünnepnap célja, hogy felhívja a figyelmet a nyelvi és kommunikációs zavarok széles körére, az emberi életminőségre gyakorolt hatásukra, a kommunikációs zavarokkal küszködők jogaira, a segítségadás módjaira azért, hogy elkerülhetővé váljék az érintettek elszigetelődése, a társadalom peremére sodródása. (Az illusztráció forrása: UceniBezMuceni.cz)

Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgató tudósítónknak elmondta: munkatársaival együtt kiemelten fontosnak tartja a nyelvfejlődési elmaradások korai logopédiai szűrését, a beszéd-, nyelvi- és kommunikációs problémák idejében történő felismerését és a logopédiai terápia mielőbbi megkezdését. A szakszolgálat 24 tagintézményének logopédusai évente mintegy 45 ezer gyermeket szűrnek, vizsgálnak, és kereken 14 ezer, beszéd-, nyelvi- és kommunikációs problémával küzdő gyermeket részesítenek rendszeres terápiában, megakadályozva ezzel a nyelvi zavar súlyosabb formáinak, illetve az ezekre épülő iskolai és szociális hátrányoknak a kialakulását.


Az idén nyolcadik alkalommal főváros szerte megnyílnak a pedagógiai szakszolgálat intézményei az érintettek és hozzátartozóik előtt; beszédszűréssel, tanácsadással, nyílt foglalkozásokkal, szakmai előadásokkal és egyéb érdekes programokkal várják az érdeklődőket.

A logopédia európai napjának programja itt tanulmányozható; tessék kattintani!