Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 1. Az év 122. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739404. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az emberiség elárulása a Szíria–Észak-Korea vegyifegyver-paktum

Az emberiség elárulása a Szíria–Észak-Korea vegyifegyver-paktum Az emberiség elárulása a Szíria–Észak-Korea vegyifegyver-paktum Az emberiség elárulása a Szíria–Észak-Korea vegyifegyver-paktum

A New York Times szerint az ENSZ-nek van egy nem nyilvános jelentése, amely bizonyítja, hogy 2012–17 között Észak-Korea titokban olyan anyagokat szállított Szíriának, amelyek nemzetközileg tiltott vegyi fegyverek előállításához szükségesek. „Bármely országnak eladni ilyen anyagokat mélységesen elítélendő. De a szíriai kormányt, amely rendszeresen vet be fegyi fegyvereket a saját állampolgáriai ellen, segíteni ilyen eszközökkel, az maga az emberiség elárulása” – mondta Lynn Malouf, az Amnesty International közel-keleti kutatási igazgatója.

„Az ENSZ-nek nyilvánossá kell tennie a jelentést. Ha a jelentés helyetálló, az pontosan jelzi, hogy milyen messzire is ment a szíriai kormány a nemzetközi bűncselekmények és jogsértések elkövetésében.”

„A vegyi fegyverek használatát régóta elítéli a nemzetközi közösség, nagyon sok érv szól a tiltásuk mellett. A rendszeres alkalmazásuknak nemcsak Szíriában, hanem azon túl is rettenetes következményei vannak.”

„A jelenlegi embargók és vizsgálatok nyilvánvalóan semmit sem érnek. A nemzetközi közösségnek egyértelművé kell tennie, hogy nem tűri el a nemzetközi jog semmibevételét.”

Újságírók és aktivisták is beszámoltak rról, hogy február 25-én Kelet-Gútában vegyi fegyvereket vetettek be. A Vegyifegyver-tilalmi szervezet bejelentette, hogy kivizsgálja az esetet. A SzíriaiAmerikai Orvosi Szövetség szerint ez volt a hetedik hasonló támadás 2018-ban, a konfliktus 2012-i kezdete óta pedig már a 197. A vegyifegyver-támadásokban eddig több százan haltak meg, és rengetegen szenvedtek borzalmas sérüléseket.

Az 1992-i Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény tiltja a vegyi fegyverek fejlesztését, gyártását, raktározását, szállítását és használatát, és kötelezi a részes államokat, hogy semmisítsék meg a készleteiket. A vegyi fegyverek alkalmazása háborús bűncselekmény.

Az Amnesty International felszólít mindenkit, hogy tartsa meg a vegyi és biológiai fegyverekre vonatkozó előírásokat. Az ilyen fegyverek használata tilos, a készleteket pedig meg kell semmisíteni.