Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egy fiatal nőtől a diszkóig – ismét frankofón filmnapok és fesztivál

Egy fiatal nőtől a diszkóig – ismét frankofón filmnapok és fesztivál
Matuscsák Tamás

A budai Francia Intézetben tartott ma délelőtti sajtóbemutatón ismertették az idei Frankofón Fesztivál programját. Természetesen a legnagyobb érdeklődés most is a filmnapok iránt nyilvánul meg, amelyet immáron tizennyolcadszor rendeznek meg, és amelynek válogatásába a francia államnyelvű országok budapesti nagykövetségei mellett most hazai filmkritikusok, a Titanic Fesztivál stábja és a Budapest Film szakemberei is bekapcsolódtak. (Jelenet a Viszontlátásra, odafönt! című filmből.)

)A képen: jelenet a Mrs. Hyde című alkotásból.)

Huszonkét nagyjátékfilm és négy rövidfilm látható majd a budapesti Puskin és a Toldi filmszínházban, illetve tíz nagyváros mozitermeiben megtartandó hetven vetítés során. A programsorozat az Egy fiatal nő című filmmel kezdődik február 28-án a Corvin moziban, és a Viszontlátásra, odafönt! vetítésével és az azt követő nagyszabású DJ-partyval zárul március 7-én. A két időpont között egyebek mellett közönségtalálkozókat tartanak majd Emmanuel Courcol (a Tűzszünet című film rendezője), Xavier Legrand és Léa Drucker (a velencei Arany oroszlán-díjat nyert Láthatás rendezője és női főszereplője), valamint Serge Bozon (a Mrs. Hyde rendezője) részvételével. 

A szervezők a válogatásban szereplő filmeket négy szekcióba sorolták. A nemzetközi filmfesztiválokon is elismert alkotások közül a Láthatáson kívül olyan műveket vetítenek, mint az Árva lány és az Egy tisztességes ember. A vígjátékok között szerepel majd a Derült égből család, a marokkói Apró örömök, az Egy szót se és az Egy burka, egy nadrág. A Magasfeszültség tematikus blokk a thrillerek kedvelőinek kíván a kedvében járni, egyebek mellett a Mrs. Hyde, a Viszontlátásra, odafent!, és a Külön világ című filmekkel. 

A Kedvencek elnevezésű blokkban pedig a magyar filmes szakma képviselőinek válogatását vetítik: a Hullák a napon francia–belga alkotás és az Eszeveszett esküvő mellett olyan érdekességeket mutatnak be, mint a Tűzszünet, a Legfeljebb összeházasodunk, a Lépésről lépésre és az igen látványosnak és egyedülállónak ígérkező kanadai filmdráma, a Hochelaga, a szellemek földje (a képen jelenet a filmből), amely a híres felfedező, Jacques Cartier 1535-i újvilági útját mutatja be.

A francia filmek mellett találunk tehát belga, svájci, marokkói és – talán kissé meglepő módon – moldáviai alkotásokat is a műsoron, és olyan ismert arcokat láthatunk újra a filmvásznon, mint Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Catherine Frot, Diane Kruger, Christian Clavier, Vincent Cassel és Romain Duris.

A filmvetítések mellett koncertek, előadások, konferenciák és ifjúsági programok is várják majd a francia nyelv kedvelőit márciusban. Közülük kiemelkedik a csemege: Julien Duvivier 1929-i Hölgyek öröme című némafilmjének a RadioMentale élőkoncertjével közös bemutatója március 24-én. A minden zenei stílust átfogó tizenöt koncert között Rameau operabalettje, a Gáláns Indiák MüPa-beli előadása és a Mandel Quartet régi zenei előadása szintén izgalmas zenei kalandot ígér.

Az irodalmi és fotóbemutatók mellett az idén a pedagógiai programok külön hangsúlyt kapnak olyan előadásokkal, mint Patrick Dorpmund Kommunikáció a gyerekekkel és a tanulókkal: mi lenne, ha működnék? című expozéja. Egyedülállóan érdekes kezdeményezés a magyarországi svájci nagykövetség által szervezett mentési gyakorlat is: a budapesti Kölcsey Gimnázium francia tagozatos tanulói egy természeti katasztrófa utáni teendőket gyakorolják majd – a nemzetközi mentőcsapatok által használt francia nyelven.

A fentiekhez kapcsolódóan a Francia Intézet március 24-re nyílt napot tervez, amelynek fő attrakciója a rövidesen bevezetendő IF PASS kártya bemutatása lesz, amely ezentúl az intézet szolgáltatásai és eseményei élvezetének nélkülözhetetlen eszközévé válik.

A programfüzet itt elérhető, tessék kattintani!