Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Cseh cég szerezhet kizárólagos irányítást a Mátrai Erőműben

Cseh cég szerezhet kizárólagos irányítást a Mátrai Erőműben
Infovilág

Az Európai Bizottság az EU összefonódás-ellenőrzési rendeletével összhangban jóváhagyta, hogy az Energetický a průmyslový holding a.s. (EPH) nevű cseh részvénytársaság kizárólagos irányítást szerezzen a Mátrai Erőmű Zrt. felett. A Visontán található, 966 MW teljesítményű, főként lignittüzelésű erőmű tulajdonosa és üzemeltetője, ezenfelül biomasszából és napenergiából is előállít villamos energiát, és két külfejtéses bányát is tulajdonol és működtet Magyarországon. (Illusztráció: https://www.integration-ilvesheim.de)

Az EPH közműszolgáltató vállalat, mely a lignitkitermelés, a villamos- és hőenergia-termelés, -elosztás és -ellátás, valamint a földgázszállítás, -elosztás és -tárolás területén dolgozik. A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a tervezett összefonódás nem vet fel versenypolitikai aggályokat, mivel a két vállalat magyarországi tevékenysége között csak kismértékű az átfedés. Az összefonódás ellenőrzésére egyszerűsített eljárással került sor.

Az üggyel kapcsolatos háttér-információk a Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának honlapján

Az összefonódás előzetes bejelentése

Az összefonódás bemutatása


Újra csúcson a foglalkoztatás az EU-ban

Ma tette közzé a Bizottság az európai foglalkoztatási és szociális fejleményekről szóló negyedéves jelentésének legfrissebb kiadását. Kiderül: az erőteljes gazdasági növekedésnek köszönhetően az EU-ban 2017 harmadik negyedévében a foglalkoztatás bővült, a munkanélküliek száma pedig csökkent.
Az egy évvel ezelőttihez képest az uniós foglalkoztatottság 1,7%-kal, azaz 4 millióval bővült. A növekedésben mindenekelőtt az játszott szerepet, hogy állandó munkahelyek jöttek létre, és fellendült a teljes munkaidős foglalkoztatás. A határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztatott munkavállalók száma 2,8 millióval emelkedett 2016 harmadik negyedéve és 2017 harmadik negyedéve között. Ez a növekedés háromszor magasabb, mint a határozott idejű szerződések esetében (900 ezer). A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók száma hozzávetőleg 3 millióval – 181 millióra – emelkedett, a részmunkaidőben foglalkoztatottaké 300 ezerrel nőtt, és ezzel eléri a 42,7 milliót.
A 20–64 évesek körében az uniós foglalkoztatási arány a múlt három évben folyamatos növekedést mutat, és 2017 harmadik negyedévében elérte a 72,3%-os arányt, vagyis az eddig mért legmagasabb szintet. Az arány Görögországban a legalacsonyabb (58%) és Svédországban a legmagasabb (82%). 2008-hoz képest Málta mellett Magyarországon bővült a legnagyobb mértékben a foglalkoztatottak aránya, mintegy 12 százalékponttal, így eléri már a 73%-ot.
A jelentésből az is kiderül, hogy a munkanélküliség az EU-ban folyamatosan közelít a válság előtti szinthez. A munkanélküliek száma mintegy 8,6 millióval csökkent a 2013. áprilisi csúcs óta, és 2017 decemberében 18 millió alatt maradt, ami 2008 novembere óta a legalacsonyabb szint. A tartós munkanélküliség 10 tagállamban esett vissza a válság előtti szint alá, köztük Magyarországon is, ahol 2,1 százalékponttal csökkent a 2008. évihez képest.

2018. februári áttekintés az európai foglalkoztatási és szociális fejleményekről

Foglalkoztatási és társadalmi elemzések és kiadványok