Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Klímaváltozás: gyorsabb CO2-csökkentés, több innováció

Klímaváltozás: gyorsabb CO2-csökkentés, több innováció
Infovilág

Csökkentik az elérhető szén-dioxid-kvótát, hogy serkentsék a kisebb kibocsátást célzó befektetéseket. Új alap az innováció és az átmenet gyorsítására. Indul a párizsi klímacélok megvalósítása. Az üvegház-hatású gázok ipari csökkentését és ezen keresztül a párizsi klímacélok megvalósítását célzó jogszabályt fogadtak el kedden Strasbourgban.

A Tanács és az EP közötti megállapodás felgyorsítaná az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) keretében adható-vehető kibocsátási mennyiség csökkentését. A 2005-ben létrehozott ETS az ipari tevékenység miatt keletkező káros anyagokra vonatkozik és a teljes üvegházgáz kibocsátás 40%-át fedi le. A jelenlegi ETS 2020-ig van érvényben. A reform két sarokköve:

Az EU fokozatosan csökkenti a szén-dioxid-kibocsátási küszöböt, valamint a kvóták árának csökkenésének megállítására még gyorsabb ütemben mérsékelné az elérhető egységek számát a piacon (Ezt eleinte évente 1,74%-kal, 2021-től 2,2%-kal, 2024-i felülvizsgálattal)

• A kvóták túltermelésének csökkentéséhez növeli a piaci stabilitási tartalék kapacitását. Ez a tartalék gondoskodik majd arról, hogy egyensúly legyen az eladásra szánt kvóták és a kereslet között – tartalékot képez a felesleges kvótákból és csak akkor vezeti vissza ezeket a piacra, ha megnő a kereslet.
A reform továbbá két új pénzügyi alapot hoz létre azzal a céllal, hogy támogassák az innovációt és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású kezdeményezéseket:
• az innovációs alap a megújuló energiákkal, és a szén-dioxid csökkentésével és tárolásával kapcsolatos projektekhez nyújt pénzügyi támogatást,
• a modernizációs alap pedig a hátrányos helyzetű tagállamokban segíti az energiarendszerek korszerűsítését.
A szöveget 535 szavazattal 104 ellenében 39 tartózkodás mellett fogadták el. A megállapodást a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, mielőtt a jogszabály megjelenik az EU Hivatalos lapjában.Néhány esetben, főként, amikor félő, hogy a kibocsátási küszöb miatt a vállalatok áttelepítik a termelést egy másik országba, a kvóta ingyenes lesz.

Julie Girling (ECR, Egyesült Királyság) jelentéstevő elmondta: „Sikerült az európai klímavédelem alapját adó ETS-t alaposan megreformálni, ami nem volt könnyű, tekintve az olyan problémákat, mint az a szén alapú energiahordozók alacsony ára és a környezetvédelmi és ipari érdekek összehangolása.”

Az ETS az általa lefedett szektorok kibocsátását maximálja, a cégek pedig szükség esetén ezen keretértéken belül adhatnak és vehetnek kibocsátási egységeket. Az ETS negyedik fázisára vonatkozó bizottsági javaslat 2015. júliusból származik. Ennek célja, hogy sikerüljön 2030-ra legalább 40%-os kibocsátás-csökkenést elérni, az ipar és energiaszektor modernizációja felgyorsuljon és a kibocsátók ne települjenek át lazább szabályozással rendelkező uniós kívüli országokba.

Közlemény a bizottsági szavazásról

Julie Girling (ECR, Egyesült Királyság) jelentéstevő

Az eljárás lépései

EP Kutatás a 2020 utáni ETS-ről (angolul)

A Bizottság háttéranyag (angolul)

Fotók, videók, hanganyagok