Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Horvátország célja az egyenlőségen alapuló Európa

Horvátország célja az egyenlőségen alapuló Európa
Infovilág

Ez volt a második vita az EP és egy uniós vezető között az EU jövőjéről. Maradjon a szolidaritás a tettek fő mozgatója. A jövőt egyenlő államokra, polgárokra és lehetőségekre kell építeni. A horvát kormányfő volt a második uniós vezető, aki az Európa jövőjét érintő legfontosabb kérdéseket kedd reggel megvitatta az EP-vel.

„Előre és nem visszafelé kell haladunk. Horvátország azért lépett be az Európai Unióba, hogy partnereinkkel közösen egyenlő államokon, polgárokon és lehetőségeken alapuló Európát építsen” – mondta Andrej Plenković, hozzátéve, hogy továbbra is a szolidaritásnak kell maradnia tetteink fő mozgatórugójának. 
A növekedés, a felzárkózás és a tagállamok egyenletes fejlődése egyaránt kiemelten fontos – mondta a horvát kormányfő. „A tagsággal járó előnyöket a polgároknak a bőrükön kell érezniük” – szögezte le és felhívta a figyelmet az oktatási, kutatási, fejlesztési befektetések, valamint az állampolgárokat védő pénzügyi stabilitás fontosságára.

Válaszában Antonio Tajani EP-elnök azt mondta: „Plenković miniszterelnök pozitív, előre tekintő víziót fogalmazott meg, amelyben Horvátország és az EU egy hatékonyabb uniót megteremtésén dolgozik. Kiváló érveket hozott a tagság mellett, ugyanakkor nagyon helyesen mutatott rá a biztonság, fiatalkorú munkanélküliség és kontrollálatlan migrációban rejlő problémákra”.

A frakcióvezetők többsége üdvözölte a miniszterelnök felszólalását és egy demokratikusabb Európára vonatkozó felhívását, hozzátéve, hogy Horvátország szakítása saját problematikus múltjával remek példa arra, hogy kemény munkával és kitartással lehetséges bíztató európai jövőt teremteni.

A vitában egyes képviselők a nemzeti és európai identitás megőrzését és összehangolását hangsúlyozták, mások Európai szociális felelősségvállalásának erősítését szorgalmazták. A képviselők támogatják a nyugat-balkáni államok integrációját, ha a határviták lezáródnak és a Bizottság által felállított kritériumok teljesülnek.

Leo Varadkar ír kormányfő volt az első uniós vezető, akivel a képviselők januárban az EU jövőjéről vitáztak. A nevekre kattintva az egyes beszédek visszanézhetők:

Plenkovic 1Plenkovic 2JunckerWeberWeidenholzer S&DTomasic ECRVerhofstadtSylikiotis GUEKeller ZöldekPaksas EFDDSalvini ENFPlenkovic válasza az első kör utánvideo: az ír kormányfővel folytatott vita.