Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Végleg lezárhatják a szerb–magyar határt a választás miatt

Végleg lezárhatják a szerb–magyar határt a választás miatt Végleg lezárhatják a szerb–magyar határt a választás miatt

Magyarország csaknem teljesen bezárja kapuit a menedékkérők előtt, ami az emberjogi aktivisták szerint nemzetközi jogszabályt sért, s aminek következtében Szerbiában rekednek végleg a továbbjutni akarók – tudósít az amerikai közszolgálati rádió, az NPR a szerb határ mellől.  A helyszíni beszámoló alapján azt írják, hogy már csak egy-egy menekültet engednek át naponta a két menekültzónán (Tompán, Röszkén) keresztül, s félő, hogy végleg lezárják a határt. Akkor sincs ez másként, ha már a menekült rendelkezik más uniós tagállamból legális menekült státuszi papírokkal.  

Az NPR szerint azért keményített be a kormány, mert 2017-ben kétszer több menekültet fogadott be, mint az előző évben, s a parlamenti választásokra készülve a Fidesz szigorítással igyekszik népszerűségét növelni. A magyar kormány pedig tagadja, hogy limitet szabott volna a menedékkérők befogadásának. Az ENSZ egy hónapja 4200 menedékkérőt számolt Szerbiában, s kilencből mindössze egy maradna ott. A határon meginterjúvoltak arra panaszkodtak, hogy lassan egy éve egy tapodtat sem jutnak előre. Egy afgán férfi két gyerekkel várja, hogy két év után a Németországba vándorolt feleségéhez eljusson. Tavalyelőtt 60 menekültet engedtek át a magyarok, a múlt év végére már csak 10-et, s most már kettő is kérdéses.

A cikket több, például a texasi közszolgálati rádió is átvette, a Tzarism blog pedig értelmezni igyekezett a leírtakat. Az Oroszországról és Kelet-Európáról szóló blogoldal, amit egy amerikai főszerkeszt, de albán és grúz bloggerek is írnak bele, a cikkhez hozzáteszi, hogy az NPR elfelejtette megemlíteni a muszlimbevándorlás negatív hatásait, azt, hogy növekszik a bűnözés, szétverik a kultúrát, Európa biztonsága veszélyben van.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a Der Standardban ma megjelent interjújában azt javasolja, hogy Magyarország és Lengyelország, mint az EU-források nettó haszonélvezője ezentúl kevesebb támogatást kapjon – szivárogtatott ki részleteket a Die Presse.  Ez állítólag vita tárgya volt az Orbán Viktorral 5 napja folytatott tárgyalásokon. Kurz elmondta, hogy a holland kormányfő is támogatja sok más uniós vezetővel egyetemben ezt a tervet a 2021-i költségvetés kalkulációja során. Ausztria tölti be az idei második félévben az unió soros elnökségi státuszát, s erről májusban kezdenek majd tárgyalásokat. Ausztria 2016-ben csaknem 800 millió eurót fizetett be az uniós kasszába, s ezzel a 8. legnagyobb nettó befizető. A legnagyobb haszonélvezők pedig Lengyelország, Románia, Görögország és Magyarország.

Kommentárt is írt a Die Presse az Orbán–Kurz-találkozóról, amelyből egy bekezdésre hívjuk fel a figyelmet: Christian Ultsch szerint kitatált, nem létező Soros-tervvel kampányol Orbán, s a bizarr gyűlöletbeszédet és a civil szervezetek elleni kampányt nem hagyhatja szó nélkül Kurz.  Ugyanígy elveri a port a szabadság párti alkancelláron, Heinz-Christian Strachen is, aki Orbánnal közös sajtótájékoztatót tartott. Az eddig jól vizsgázott osztrák külügyminiszternek nem ártana leckét adni diplomáciából Strachenak, miként viselkedjék a világporondon Ausztria érdekében. Egyébként a cikk címe sem mellőzhető: Orbán felé hidakat építeni – egyelőre nem uniós stratégia. Utalva Kurz  bejelentett szándékára, amely szerint képzeletbeli hidakat építene Orbánék, azaz a Visegrádi 4-ek és az Unió közé.

Soros Györgyöt Izraelben is támadják. Soros ugyanis visszautasította Benjamin Netanjahu hamis állításait, amelyek szerint a filantróp kampányt indított volna Izraelnek a menekültek kiutasítását szorgalmazó intézkedése ellen – írja az izraeli Haaretz. Soros szóvivőjét idézi a lap, aki tagadja, hogy a magyar származású üzletember kampányt indított volna, ám megjegyzi, az 1951-i Menekültügyi Konvencióval egyetértve azt valóban ellenzi, hogy visszaküldjék az afrikai menekülteket hazájukba, ahol üldöznék vagy meggyilkolnák őket. Az izraeli Menekültügyi Hivatal ugyanis 60 napot adott a mintegy 40 ezer eritreai és szudáni gyerektelen menekültnek, hogy elhagyja az országot. A reptéren gépre szállva 3500 dollárnyi távozási díjat is kapnának. Már szombaton tüntettek Tel Avivban amerikai rabbik és diákok Netanjahu vasárnap bejelentett rendelkezése ellen. A cikk egyébként kitér Orbán Viktor Soros elleni kampányára. Soros váratlanul gyors reagálását a Times of Israel és a 24News is közölte, ahol szintén téma a Fidesz évek óta tartó Soros-ellenes propagandája.