Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A kétéltű ember újra a felszínen

A kétéltű ember újra a felszínen
Ágoston Enikö

Az ember, akit rejtély övez, aki egyszerre éli életét a víz alatt és a szárazföldön, most visszatér, hogy újra örömet szerezzen azoknak, akik már évtizedekkel ezelőtt ismerték, vagy új élményt azoknak, akiknek még nem mutatkozott be. Alekszandr Beljajev kilencven (!) esztendővel ezelőtti regénye, A kétéltű ember tragikus lezárását Csató József feloldja A kétéltű ember visszatér című című regényében. (A kötet székesfehérvári bemutatója.)

Egy rejtélyes lény él a tengeri vizekben, aki delfinháton lovagol, a legváratlanabb helyen tűnik fel a víz alól, a tenger élőlényeit védelmezi az emberekkel szemben. Valójában senki sem tudja, hogy ki ő, de mindenkinek van egy homályos meséje róla. Ha elárulom, hogy Ichtiandernek hívják, akkor az idősebb korosztálynak azonnal ismerőssé válik a történet, hiszen A kétéltű ember, Alekszandr Beljajev 1928-ban megjelent tudományos-fantasztikus regénye sokak kedvence volt. A könyvből 1961-ben filmet is készítettek.

Beljajev története szerint Ichtiandernek súlyos tüdőbetegsége volt gyermekkorában, ezért egy cápatüdőt, kopoltyút operált belé az apja, Salvator, aki egy tudós, és folyamatosan kutatásokat folytat a tengeren. Ichtiander is segít neki azzal, hogy a tenger mélyére merül, hogy anyagot szerezzen a kutatáshoz, de egy napon egy eszméletét vesztett lányra talál, akit megment, és átad a csónakjában odaevezett Zuritának, a gyöngyhalásznak. A kétéltű fiú később a városba merészkedik, hogy megkeresse a lányt, de Zurita fogságába esik, aki arra kényszeríti, hogy neki dolgozzék. Sikerül megmenekülnie, de a történet itt még nem ér véget, inkább rosszabbra fordul minden. Salvator professzorral együtt apát és fiák börtönbe vetik. Ichtiandert a zárkában egy tartályban helyezik el, mert azt hiszik, hogy nem képes víz nélkül élni, azonban így tönkremegy a tüdeje, és valóban képtelen lesz a felszínen élni. Miután sikerül kiszabadulnia, még egyszer találkozik a szerelmével, és eltűnik az óceán mélyén, nem merészkedik többet a szárazföldre. A pozitív szereplők életére nézve nem sok jót nyújt ez a befejezés, de ha valaki tudni szeretné, hogyan oldódhat meg mindez, annak nem kell várnia, hiszen a folytatás már olvasható.

Csató József A Kétéltű ember visszatér című regénye ott kezdődik, ahol az eredeti történet befejeződött, és felold minden feszültséget, amelyet Alekszandr Beljajev írásának a lezárása hagyott maga után, hogy a szereplők kiérdemelhessék a nekik járó életet. A könyv minden sorából kitetszik, hogy az író a szívén viseli a szereplők sorsát, és a legjobb irányba kormányozza a történetet. Ennek ellenére újabb kalandokban vesznek részt Ichtiander és társai. Nagy jelentőséget kap a könyvben a természetvédelem, amelynek célja, hogy megőrizzük a körülöttünk lévő kincseket. A regényben Ichtiander egy tudósnál és annak gyermekeinél vendégeskedik egy óceáni kutatóközpontban. Az olvasó tenger alatti élményeket szerezhet a főszereplő és a kutatók alámerülései során, amikor bebizonyosodik, hogy a víz alatt olyan csodák rejtőznek, amelyekről sokan talán nem is tudják, amikor egy műanyag palackot hajítanak a vízbe. Ahogy a környezetszennyező banda sem tudta, hogy mit tesz, amikor a mérgező anyagot tartalmazó hordók tartalmát beleengedte a vízbe…

A regény a szórakoztatás mellett felelősségtudatra ösztönzi az olvasót, felhívja a figyelmet arra a problémára, hogy átlagosnak tekintjük azt, ami körülvesz minket, nem is gondoljuk, hogy milyen értékes, addig, amíg veszélybe nem sodródik. De nem maradhat el az új szerelmi szál sem, amely elhozza Ichtiander számára a harmonikus életet, amelyben kimerészkedhet az emberek közé, és olyan élményeket szerezhet, mint bárki más. Salvator professzor is újra találkozik a fiával, a jó szereplők életébe beköltözik a derű és a remény, úgy tisztul meg a gondoktól, ahogy a tenger vízét is megtisztítják és védelmezik.

Az, hogy miként oldódik meg minden, ami az orosz szerző regényének végére elromlott, kiderül Csató József most megjelent könyvéből, és feloldva a feszültségeket, amellett, hogy jóra ösztönzi az olvasókat, kellemes megnyugvást hagy maga után. A könyvet fiatal és nem fiatal olvasóknak egyaránt jó szívvel ajánljuk.

(A kötet a székesfehérvári Tarsoly Ifjúságért Egyesület kiadásában jelent meg.)