Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Internet az égből

Internet az égből
(Tudósítónktól)

A hazai távközlési egyik leglendületesebben növekedő ágazata volt tavaly a műholdas internet-szolgáltatás. Jó negyedével többen kapcsolódtak a világhálóra ezzel a technológiával, mint esztendővel előtte, miáltal olyan helyekre is eljutott az internet, ahol más eszközökkel eddig nem volt elérhető.

A tavalyi adatok alapján a magyarok háromnegyede hetente legalább egyszer használja valamilyen célból az internetet, így csak alig néhány százalékkal maradunk el az Európai Unió átlagától. Az arány évről évre növekszik, ahogyan egyre több háztartás kapcsolódik rá a világhálóra. A kedvező folyamatot a technikai lehetőségek bővülése is gerjeszti, aminek köszönhetően az ország egyre több pontján válik elérhetővé és megfizetetővé a jó minőségű, szélessávú kapcsolat.

A legdinamikusabb növekedést a műholdas internet-szolgáltatás mutatta. Az itthon piacvezető Vannet előnye, hogy nincs földi infrastruktúrához kötve. Emiatt gyakorlatilag 100%-os a hazai lefedettsége, amire a hagyományos optikai kábeles vagy mobilnetes technológiák egyelőre nem képesek.

Az év végéig tartó „szupergyors internet-program” (SZIP) újabb lendületet adhat más hozzáférési módok mellett a műholdas technológia terjedésének is. A kormányzati célok szerint minden hazai háztartásban elérhetővé kell tenni a szélessávú, vagyis legalább 30 Mb/mp sebességű internet-kapcsolatot. Ehhez a rendelkezésre álló technológiák összehangolt alkalmazására lesz szükség. Az optikai hálózattal gazdaságosan el nem érhető területeken a műhold kínál kézenfekvő megoldást. Ezért várható, hogy felveszik a SZIP eszköztárába, tovább növelve a hazai felhasználók számát.