Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A butaság szörnyűséges története

A butaság szörnyűséges története
Vásárhelyi Mária

Sok van mi elborzasztó, de az emberi butaságnál és annak következményeinél kevés elborzasztóbb van. A Fidesz szóvivőjének állítása szerint eddig 186 millió forintot utaltak az Orbán-fan klub tagjai a Soros György elleni kampány támogatására. És gondolom közülük nem kevesen kispénzű, csóringer, kistelepülésen élő, alsó középosztálybeli emberek, akik minden forint hiányát megérzik és akiknek valóságos érvágás lehet 510 ezer forintról lemondani.

És nem zavarja őket, hogy mindeközben a Fidesz csak tavaly 29 milliárd forintot szórt el a Soros-ellenes kampányra, arra, hogy mindenféle ál-konzultációkkal, levelekkel bombázza őket és átmossa az agyukat hazugságokkal és gyűlölettel, éppen azért, hogy ha már a félelemmel és gyűlölettel kellően fertőződtek, akkor a saját nyomorúságos kis pénzükből is járuljanak hozzá ezek szításához.

Nem létező pártra is voksolnának

A magyar választók kétharmada abban a tudatban él, hogy "Soros György Pártja" (SGYP) is részt vesz az április 8-i országgyűlési választáson – derül ki a Policy Agenda ezer fős reprezentatív mintával készült közvélemény-kutatásából, amely azt a hipotetikus esetet vizsgálta, miként viszonyulnak a választók egy fiktív párt választási győzelmi esélyeihez. Csak minden negyedik válaszadó tudja, hogy nem is létezik az SGYP, tíz százalék pedig nem tudott válaszolni e kérdésre. Leginkább a kormánypárti szavazók élték bele magukat abba, hogy "Soros György Pártja" indul a választásokon: a fideszesek 81 százaléka azonban biztos abban, hogy a spekuláns pártja nem nyerhet, és csak 12 százalékuk van tisztában a valósággal. A kérdésre, hogy „Megnyerheti-e Soros pártja a tavaszi országgyűlési választásokat?”, a válaszadók 64 százaléka mondta azt, hogy nem, 2 százalék szerint viszont valós győzelmi esélye van.

Nem háborodnak fel azon, hogy ahelyett, hogy az adóforintjaikat a lezüllesztett oktatásra, a folyamatosan válságban lévő egészségügyi és szociális szféra színvonalának emelésére költenék, arra használják, hogy embert-ember farkasává tegyenek. És még adakoznak is erre.
Persze mindez nem meglepő, hiszen ma az is kiderült, hogy a Fidesz szavazók 80 százaléka meg van győződve arról, hogy Soros György pártja is indul a választásokon. Pedig tudják, hogy zsidó származású, Amerikában élő milliárdos. De mivel minden gonoszságra képes, így hát el is indul a Fidesszel szemben a választásokon.

És nyilván azt is messzemenően támogatják, hogy Sorost tiltsák ki az országból. Egyáltalán mindenkit tiltsanak ki az országból, aki nem úgy gondolkodik mint ők. Mert Orbán Viktor a “homogén társadalom” híve, nemcsak etnikailag, hanem politikailag is. Legyen nálunk politikailag is homogén a társadalom. Ez azért már nincs olyan messze a faji felsőbbrendűség eszméjének szításától.

Így azután testközelből nézhetjük végig, hogy hogyan működött a goebbelsi propaganda. És mivel akkoriban még nem végeztek reprezentatív közvélemény-kutatásokat, a tudomány fejlődésének köszönhetően mi annyival beljebb vagyunk, hogy nemcsak láthatjuk és érezhetjük, hanem mérni is tudjuk a mérgező propaganda hatását. És látjuk ahogy hónapról-hónapra egyre többeket fertőz meg.
És lehet, hogy az, aki tegnap még valamelyik külföldről támogatott civil szervezet ingyenesen nyújtott segítségének haszonélvezője volt, esetleg sorban állt az ingyenes ruha- vagy ételosztáson, ma teljes meggyőződéssel támogatja, hogy a kormány nyírjon ki minden olyan civil szervezetet, amelyik nem a Fidesz kottájából játszik.


Mérhetetlen aljasság, ha a hatalom – jó vagy legalább tűrhető kormányzás helyett – kizárólag az emberi tudatlanságra és butaságra építi fel stratégiáját. És ezért egyszer még nagyon nagy árat fognak fizetni a gyermekeink és az unokáink.

Az írás először itt jelent meg.