Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egy év alatt hatodával nőtt a fizikai dolgozók keresete

Egy év alatt hatodával nőtt a fizikai dolgozók keresete
Varga Péter

Kis híján 900 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a tavalyi utolsó negyedévben – derül ki a Trenkwalder mintegy hétezer személy béradatait feldolgozó elemzéséből. A 892 forintos bruttó órabér 15 százalékos növekedést mutat a 2016.  év hasonló időszakában tapasztalt 776 forinthoz képest. (Illusztráció: karrier.at)

(Illusztráció: gamm.com/global.consulting)

A növekedés a szakmunkások esetében még látványosabb volt: az egész évet tekintve elérte a 21 százalékot. Ugyanakkor a felső kategóriákban – bár gyorsul a bérnövekedés üteme – korántsem tapasztalható ekkora növekedés: a BDO Magyarország hatvannál több, mindenekelőtt nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2016 negyedik negyedévéhez képest mindössze 4,5 százalékos bérnövekedést tapasztalt, aminek szerepe lehet abban, hogy ebben a körben a fluktuáció már a négy százalékot közelíti.

A fizikai dolgozók körében a szakmunkások (a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere/FEOR 8-as főcsoportba soroltak) 929 forint, a betanított munkát végzők (9-es főcsoport) 859 forint átlagos órabérre számíthattak. Országrészek szerint ugyanakkor akár negyedével is eltérhetnek az órabérek: Dél- és Közép-Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön ma 800 forint körüli a fizikai dolgozók átlagos órabére, Közép-Magyarországon egy kicsivel már át kis lépte az 1000 forintot.

„Ez év elején további növekedés várható a fizikai órabérek esetében – mondta el tudósítónknak Hujber Tibor, a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. ügyvezetője. – Részben hatással van az emelkedésre a tény, hogy újra jó nyolc százalékkal növekszik a minimálbér. Részben pedig az, hogy az egyre nyomasztóbb munkaerőhiány a munkaadókat látványos további béremelésre készteti – még ebben a hónapban.”

A BDO Magyarország eközben több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó mintegy 500 középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. Az 500–800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávba sorolható alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke tavaly (a 2016. negyedik negyedévéhez képest) átlagosan 4,5 százalék volt.

A középvezető szellemi alkalmazottak fizetésemelési üteme a legutóbbi két évben látványosan elmaradt a náluk alacsonyabb bérbesorolású fizikai munkavállalókétól. Tekintettel arra, hogy a munkahelyet váltók ebben az ágazatban akár 20–30 százalékos béremelést is el tudnak érni, a kilépők aránya a múlt év végi 3-ról mostanra 3,8 százalékra emelkedett.

Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési és erőforrás-kihelyezési üzletágának egyik vezetője is elmondta véleményét: „A munkahely-változtatás, munkaerő-vándorlás mértékét természetesen a munkáltatók is igyekeznek a lehető legalacsonyabb szinten tartani. Ezért arra számítunk, hogy az ezekben a hetekben várható béremelések hatására a középvezetők körében is az eddiginél magasabb lesz az átlagos fizetésemelés”.