Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Új alapokra helyezik a magyar–palesztin viszonyt

Új alapokra helyezik a magyar–palesztin viszonyt Új alapokra helyezik a magyar–palesztin viszonyt Új alapokra helyezik a magyar–palesztin viszonyt

Az európai országokat arra szólította fel a Palesztin Felszabadítási Szervezet vezető testületének tagja, Hanan Ashrawi, hogy kérjék számon Izraelen a nemzetközi törvények megtartását és követeljék a törvénytelenségek beszüntetését  – ezt adta ki közleményben a palesztin vezetés, miközben Rada Csabával, a magyar külügyminisztérium főosztályvezetőjével tárgyalt Ramallahban – derül ki a WAFA, a palesztin hírügynökség tudósításából.

Rada Csabával frissiben megtárgyalták a Trump elnök által a mintegy hatmillió palesztin menekültnek szánt segély részbeni megvonását, illetve annak következményeit. Ashrawi szerint új alapokra kell helyezni a magyar–palesztin kapcsolatokat, eloszlatandóaz esetleges félreértéseket. Mindez annak ismeretében érdekes fejlemény, hogy Magyarország tartózkodott ugyan az ENSZ-közgyűlési ülésén Jeruzsálem izraeli státusza megerősítésének Trump-féle a szavazásán, de a színfalak mögött támogatásáról biztosította erről Amerikát, sőt, egyes híradások tudni vélték, hogy hazánk is fontolgatja diplomáciai képviseletének Jeruzsálembe költöztetését Tel Avivból. A magyar partnerrel folytatott megbeszélést követő közlemény szerint Magyarország 50 palesztin diáknak nyújt magyar ösztöndíjat.

A szlovén rendőrség 20 menekültre bukkant a balesetet szenvedett abban a kis teherautóban, amely az Horvátországból jövet átjutott a határon – ífrja az AP amerikai hírügynökség tudósítása alapján a szlovén FireEngineering portál. A furgon osztrák rendszámú volt, sofőrje pedig ukrán. Amikor a rendőrség a nyomába eredt, gyorsított és megcsúszott a jármű. Az utasokat kórházba kellett szállítani. Eközben az ENSZ menekülteket segélyező csoportja – élén Ahmed Al Meraikhi megbízottal – épp a belgrádi menekülttáborba látogatott, s elégedetten nyilatkozott az ott tapasztaltakról, az ellátás körülményeiről, követendő példának állítva más országok elé. A cikk azzal zárul, hogy az uniós határokat, Magyar- és Horvátországot elért menekülteket a rendőrség gyakran visszatartja, visszaküldi. Magyarország pedig drótkerítést épített a menekültáradat megállítására.

A republikánusok felé húzó amerikai Fox News rácsodálkozik arra, hogy Trumpnak a múlt heti, az afrikai országokat szarfészeknek nevező kijelentéséről hallgattak az uniós országok. A szerző szerint nem véletlenül, mert maguk is az Afrikából érkezett menekültáradattal küszködnek. Sorra veszi az érintett és releváns országok, köztük Orbán Viktor menekültpolitikáját, és idéz a német Bildnek adott terjedelmes interjújából, amely szerint a magyar kormányfő nem szeretné, ha négy lánya közül bármelyik is olyan világban nőne fel, ahol a Kölnben 2015-ben történt tömeges szexuális támadásokhoz hasonlók előfordulhatnak. Trump példáját követve, aki a mexikóiakkal akarta kifizettetni Amerika déli határainál építendő falat, Orbán Viktor az uniótól követeli a falépítés költségeinek megtérítését. Az amerikai szerző szerint Orbán pimasz szókimondása mellett Trump már-már gyávának tűnik föl.  

Ahogy a Fox News, úgy minden mértékadó lap, így a brit Daily Mail is beszámol Angela Merkel és Sebastian Kurz menekültkérdésben ismét kiéleződött vitájáról az osztrák kancellár első berlini útja alkalmával. A német kancellár egyenesen fogalmazott: téved Kurz, amikor nem osztja a menekültek uniós elosztási elvét, sőt Merkel korholta azokat az országokat, amelyek nem hajlandóak elfogadni a menekültkvótát. Kurz azonban váltig a határellenőrzés és a menekültek helybéli segítségnyújtásának a fontosságát hangoztatta.

A Deutche Welle ismerteti azt az új magyar törvényjavaslatot, amely 25%-os adót vetne ki a menekülteknek segítséget nyújtó civil szervezetekre, pontosabban azokra, amelyek külföldi támogatása eléri költségvetésük felét. Továbbá kiutasíthatják azokat az aktivistákat az országból, akik az illegális menekülteket segélyeznek. S mindez az „Állítsuk meg Sorost!” kampány részeként. A cikk megjegyzi, eddig még egyszer sem támasztotta alá Budapest bizonyítékokkal Orbán Viktor a Soros György ellen felhozott érveket. 

A brüsszeli Politico ehhez hozzáteszi, hogy a magyar média értelmezésében akár Sorost is kitilthatják az országból. Megjegyzi, a határtól 8 km-es körzeten belül feltartóztathatják az újságírókat és aktivistákat, ha illegális menekültet támogatnak. A cikk idézi a civil szervezeteket is, amelyek mindvégig azt hangsúlyozzák, hogy nem az illegális menekültek beérkezését támogatják, hanem segítenek nekik, ha embertelen körülmények között segítségre szorulnak.