Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nyomdaipar: növekvő bevétel, lassuló cégfogyás

Nyomdaipar: növekvő bevétel, lassuló cégfogyás
Opten-információ

Negyedik éve folyamatosan csökken a hazai nyomdaipari cégek száma, az árbevétel-csökkenésüket viszont 2016-ban sikerült megállítani – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.

Négy évvel ezelőtt még 4162 ilyen profilú vállalkozás működött az országban, tavaly már csak 3468. Árbevétel: 2014–15-ben még négymilliárd forintnál több bevételcsökkenést szenvedett el az ágazat; 2015–16-ban viszont már több mint 9 milliárd forint árbevétel-növekedésnek örülhettek a piac szereplői. A vállalkozások és a szakmai szervezetek jelzései szerint egyre égetőbb az ágazatot sújtó munkaerőhiány. A vizsgált időszakban az alkalmazotti létszám évről-évre csökkent. Ennek oka, hogy a jól képzett nyomdaipari szakemberek egy része nyugdíjba vonult, másik része pedig külföldre távozott munkavállalás céljából.

A cégek stabilitását jelzi a felszámolások arányának folyamatos csökkenése a vizsgált időszakban. Szintén ezt erősíti az Opten cégfluktuációs indexe, amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát hasonlítja az időszak elején rendben működőkéhez. E szerint a hazai nyomdaiparban stabilabbak a szereplők az országos átlaghoz mérten. Az új cégek, és a megszűnő, illetve az iparágból kilépők aránya is kisebb a működő vállalkozások számához képest, mint a hazai cégstruktúra egészében.

A drága technológiát használó iparágakban, mint amilyen a nyomdaipar is, folyamatosan nagy beruházásokat kíván a versenyképesség megtartása, ezért nem mellékes milyen külső forrásokat tudnak bevonni a piac szereplői a finanszírozásukba. A vizsgált időszak tekintetében az ilyen profilú cégek évről-évre több uniós pályázati forráshoz jutottak fejlesztéseik megvalósításához: 2014–17 között jó 10 milliárd forint pályázati forrást igényeltek a hazai nyomdaipari vállalkozások. Kérdés, hogy a jövőben a pályázati források esetleges csökkenése mennyire érezteti majd a hatását e cégek gazdasági teljesítményében.

Emellett a szektor jövőjét alapvetően az határozza meg, hogy a drága technológiai beszerzések finanszírozása mellett sikerül-e a szakképzett munkaerő megtartásával versenyképességüket is növelni. Az elektronikus média és az elektronikus tartalmak előretörése a nyomtatott formátumok mellett nem törte le ugyan a minőségi nyomdaipari termékek iránti keresletet, de folyamatos kihívásként vannak jelen az iparágban működő vállalkozások számára – zárja elemzését a céginformációs szolgáltató.