Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kutatás, újítás, fejlesztés: életműdíjat kapott a Dcont atyja

Kutatás, újítás, fejlesztés: életműdíjat kapott a Dcont atyja
(Tudósítónktól)

Sok évtizedes újító tevékenységéért, a magyar gazdaság egyik kitörési pontjaként ismert egészségipari eszközök fejlesztésében elért kiemelkedő eredményeiért, valamint vezetői munkásságáért Gábor Dénes Életműdíjban részesült Zettwitz Sándor, a budapesti 77 Elektronika Kft. ügyvezető tulajdonosa.

A civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerését ma az Országházában vehette át a gépészmérnök végzettségű cégvezető. A Novofer Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díj célja a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, a technológiai fejlesztés területén nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerése.

Zettwitz Sándor (*1933) a 77 Elektronika Kft. 1986-i alapítása óta vallja: az innováció, a fejlesztés minden esetben prioritást élvez. A magyar tulajdonú az árbevételének 6–8 százalékát fordítja új termékek és technológiák kifejlesztésére. A vállalkozásnál kereken kilencven magyar kutató és fejlesztő dolgozik. A számos nemzetközi szabadalmat szerzett, , jó 630 munkatárssal dolgozó vállalat bevételének négyötöde a külkereskedelemből származik, termékeit több mint 90 országba exportálja.

A széles közben (el)ismert Dcont készülékek gyártójaként a vércukor-önellenőrzést elsőként a 77 Elektronika Kft. tette széles körben elérhetővé hazánkban a cukorbetegek számára. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően az idén már a termékcsalád 67. generációját kínálják, és a világ kiemelkedően pontos készülékei között említik. Az újdonság képes magyarul, szóban kommunikálni a használójával. (Ne feledjük: a cukorbetegek között nagyon sok a gyengén, rosszul látó, sőt vak!)

Innovációs tevékenységének elismeréseként a múlt évtizedek során a 77 Elektronika egy sor terméke elnyerte a Magyar Innovációs Nagydíjat, Magyar Termék Nagydíjat és a Leginnovatívabb Termék Díját, exporttevékenysége jutalmaként pedig az Önálló Magyar Iparért különdíjat is.

A Dcont termékcsaládot a Hungarikum Bizottság a magyar találékonyság és innováció csúcsteljesítményének minősítette, és beválasztotta a Magyar Értéktárba.